Connect with us

INTERNAȚIONAL

SPECIAL – Ultimul discurs al lui Barack Obama despre Starea Națiunii, prilej de promovare a moștenirii sale după încheierea mandatului (VIDEO)

Published

on

de Violeta Dan

Anul 2016 este unul foarte important pentru politica americană deoarece  vor avea loc alegerile prezidențiale, scrutin ce va influența soarta SUA pentru perioada următorilor 4 sau chiar 8 ani. Barack Obama își încheie cele două mandate lăsând în urma sa o moștenire deopotrivă contestată și apreciată.

Pe 12 ianuarie 2016, Obama va susține ultimul său discurs despre Starea Națiunii în fața Congresului SUA când, cel mai probabil, va accentua cele mai importante realizări politice, atât interne, cât și externe, urmând totodată să își expună viziunea și prioritățile pentru ultimul său an la conducerea celei mai mari puteri globale. 

Un nou an, noi provocări

obama starea natiuniiAșadar, anul 2016 va fi cu siguranță un an al provocărilor atât pentru SUA, cât și pentru președintele Barack Obama care își încheie cei 8 ani de mandat și care trebuie să se asigure că în cazul apariției unor provocări majore, acestea vor fi gestionate cum trebuie. Construirea unei economii globale robuste, unificată și cu o creștere rapidă va fi extrem de dificil de realizat, chiar și în cele mai favorabile circumstanțe, chiar imposibil dacă zona Orientului Mijlociu se va afla în același haos și conflict continuu.

SUA trebuie să se confrunte, totodată, și cu asertivitatea crescândă a Chinei care dorește să dețină un rol tot mai important atât la nivel regional, cât și mondial. Fără doar și poate, China este a doua cea mai mare economie a lumii, creându-și acest statut prin intermediul politicilor bine gândite ale ultimilor conducători dar și prin cea mai recentă, denumită „ascensiunea pașnică”. Divergențele din Marea Chinei de Sud reprezintă o chestiune pe care SUA trebuie să o gestioneze, mai ales deoarece în zonă se află aliați ai Statelor Unite, precum Japonia sau statele care au semnat recent Parteneriatul Trans-Pacific.

Anul 2016 reprezintă anul deținerii președinției de către China a grupului G20, o țară cu mari ambiții care dorește realizarea planului „one belt, one road”, având ca scop sporirea legăturilor comerciale cu Asia, Orientul Mijlociu și Europa și, în ciuda opoziției SUA și a Japoniei, 50 de state au semnat drept state fondatoare ale Băncii Asiatice de Infrastructură în vederea atingerii scopurilor acestui plan.

Totuși, Obama, printr-un mesaj adresat națiunii americane de Crăciun, a subliniat importanța Parteneriatului Trans-Pacific și contribuția acestuia la bunăstarea SUA, declarând: „Parteneriatul Trans-Pacific este cel mai puternic, cel mai activ și mai prietenos cu mediul acord din istoria noastră, ceea ce înseamnă că America, și nu China, dar nici altcineva, va scrie regulile economiei globale în următorul secol.”

Summitul G7 ce va fi găzduit anul acesta de către Japonia va fi ultimul la care Barack Obama va participa în calitate de președinte al SUA. Totodată, în timpul celui de-al doilea mandat al acestuia la Casa Albă, grupului G8 i-a luat locul G7, Rusia fiind exclusă din cadrul întâlnirilor celor mai dezvoltate state ale lumii, drept penalizare pentru acțiunile agresive întreprinse în Ucraina, alături de alte sancțiuni economice dure. 

În condițiile în care este improbabil ca Vladimir Putin și Barack Obama să se întâlnească la summitul din Japonia, totuși, există posibilitatea ca summit-ul G20 din China să reprezinte ultimul cadru oficial în care aceștia se vor mai vedea. Rămâne de văzut dacă pe viitor Rusia va fi reacceptată și recreat G8 și dacă marile puteri ale lumii vor putea uita că aceasta a încălcat normele dreptului internațional. 

Un eveniment cu o însemnătate majoră va fi reprezentat de Summit-ul NATO din Varșovia de anul acesta. Locația a fost special aleasă în Polonia, atât pentru a marca 25 de ani de la destrămarea Pactului de la Varșovia, dar și pentru că se află în apropierea Ucrainei, o țară măcinată de conflicte violente între forțele pro-europene și cele pro-ruse. La sfârșitul anului 2015 Moscova și-a redefinit strategia națională de apărare, așa că se preconizează că NATO și-o va modifica, de asemenea. 

Într-o lume multipolară, stabilirea unui interes comun este necesar pentru stimularea cooperării și a progresului, iar evenimentele următoare vor avea un impact pentru viitorul păcii mondiale iar obiectivele pe care Barack Obama și le stabilește în ultimul său an de mandat și care vor fi anunțate în cadrul discursului din Congresul SUA de la Starea Națiunii din 12 ianuarie vor fi cu siguranță foarte importante.

Discursul despre Starea Națiunii din 2015 (VIDEO)

Barack Obama cu siguranță va aborda în discursul său chestiunea tensionării relațiilor dintre Arabia Saudită, aliat al SUA și Iranul, stat cu care până recent nu a mai avut relații diplomatice și cu care în vara anului 2015 a semnat un acord de reglementare nucleară.  Totodată, se preconizează că va acorda importanță subiectului terorismului, combaterea acestuia și destructurarea organizației teroriste Daesh, dar va menționa și necesitatea cooperări internaționale în vederea construirii unei economii mondiale stabile, dar și a păcii.

În cele din urmă – şi poate cel mai important, după două mandate ale democraţilor la Casa Albă – Obama trebuie să încerce să ajute reprezentantul democraţilor să ajungă din nou la Casa Albă. Această sarcină nu va fi una deloc ușoară, mai ales datorită faptului că va trebui să se confrunte și cu retorica profund agresivă a lui Donald Trump, dar și a altor candidați republicani.

2009, primul discurs despre Starea Națiunii – definirea priorităților și o nouă eră a leadership-ului global al SUA (VIDEO)

În cadrul primul său discurs despre Starea Națiunii, odată cu preluarea mandatului în 2009, Obama s-a concentrat mai ales pe politica internă, însă nu a neglijat-o pe cea externă. Obama a pus accentul pe crearea de locuri de muncă, lasând la final chestiunile internaționale. În fața aleșilor din Congres, președintele a menționat doar noua politica externă a SUA, mai ales cu China, Rusia sau cu aliații.

Cel mai notabil aspect internațional al discursului său a fost temerea că SUA își pierd statutul de prima economie pe plan mondial. “China nu așteaptă în a-și relansa economia. Germania nu asteaptă, India nu asteaptă. Nu voi accepta al doilea loc pentru SUA”, a spus el, aplaudat de aleșii din Congres.

În primii 4 ani la Casa Albă, acesta trebuit să se confrunte cu moștenirea lăsată de predecesorul său, George W. Bush în 2009, hotărând să ducă politica externă într-o altă direcție. După ce s-a lovit de multe obstacole în încercarea de închide Guantanamo, și chiar dacă aceasta nu a fost încă închisă, Obama a primit Premiul Nobel Pentru Pace pe care l-a acceptat cu modestie și moderație.

Obama și-a dus, de asemenea, la îndeplinire promisiunea de a trimite mai multe trupe în Afganistanul profund măcinat de lupte și de corupție, care fusese oarecum neglijat în perioada anterioară datorită mobilizării de trupe în Irak. Realizând că prin intermediul unui război convențional nu se poate ajunge la nici un rezultat concret (mai ales că guvernul era profund corupt, talibanii își desfășurau în continuare acțiunile cu ajutorul Pakistanului), administrația Obama a încercat să pună capăt rețelei teroriste Al-Qaeda. Totuși, nu s-au înregistrat mari progrese în ceea ce privește situația internă din Afganistan, ceea ce a condus la decizia de a nu mai trimite trupe americane în alte state din Orientul Mijlociu în eventualitatea izbucnirii unui alt război.

Dronele au jucat un rol important pentru spionarea și uciderea teroriștilor de pretutindeni, dovedindu-se eficiente în planul uciderii lui Osama bin Laden, în special în ceea ce privește identificarea locației acestuia, dar și în Pakistan, Yemen și Somalia.

Restul politicii externe a avut potențial, și a fost pe alocuri ambiguă. Răspunsul său la Primăvara Arabă a fost ezitant în primele momente deoarece primii autocrați ce trebuiau înlăturați erau considerați conducători ale unor state prietene cu SUA, însă Obama a preferat să înlăture conducătorii Tunisiei și Egiptului. În Libia abordarea a fost complet diferită, SUA întreprinzând o amplă campanile aeriană, dar și umanitară, în care atât state europene, cât și arabe au fost invitate să participe.

Președintele SUA s-a concentrat și asupra relațiilor sino-americane, dar și a celor ruso-americane, printr-o „resetare” a acestora pe o bază mai prietenoasă. Totuși, curând, relațiile au început să devină tensionate pe măsură ce SUA se angaja tot mai mult în rolul de putere pivot în Asia, chiar în coasta Chinei, dar și prin construirea unor sisteme pe care NATO le declară defensive în apropiere de Rusia.

Pe plan intern, Obama a trebuit să se confrunte cu redresarea economiei aflată în primă recesiune după izbucnirea crizei financiare chiar din SUA și care s-a proliferat pe întreaga planetă.

Discursul de la preluarea celui de-al doilea mandat – o abordare centrată mai ales pe chestiuni internaționale (VIDEO)

În primul său discurs despre Starea Națiunii după câștigarea celui de-al doilea mandat de președinte, Obama a prezentat propuneri variate, inclusiv negocierea unui acord pentru o zonă de liber schimb SUA-UE și cheltuieli de 50 de miliarde de dolari pentru proiecte de infrastructură urgente. Aceste afirmații s-au materializat deoarece, în prezent, observăm că încă se mai negociază pentru implementarea acestui tratat, liderul administrației prezidențiale profitând de cea de-a cincea vizită pe care o efectuează în Germania pentru a apăra Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP). Cele două părți doresc să ajungă la un acord în 2016, înainte de încheierea celui de-al doilea mandat al lui Barack Obama.

O altă chestiune abordată și cu impact asupra societății americane a fost propunerea creșterii salariului minim în vederea susținerii economiei, de la 7.25 la 9 dolari pe ora. Tot în cadrul aceleiași adresări Obama a promis să facă eforturi pentru modificarea legii procurării armelor de către cetățeni, însă s-a lovit de reticenta Congresului a cărui majoritate este formată din republicani, ostili președintelui democrat.

Cele mai importante realizări ale celui de-al doilea mandat sunt reprezentate de acordul nuclear cu Iranul, acord ce poate conduce la stabilizarea situației deja foarte tensionate din Orientul Mijlociu. De asemenea, în timpul administrației acestuia au fost reluate și relațiile diplomatice cu Cuba, iar în regiunea asiatică, Parteneriatul Trans-Pacific a fost semnat de către 11 state din zonă, întărind astfel rolul Statelor Unite de putere pivot.

Totuși, acest mandat nu a fost lipsit de numeroase provocări pe care președintele a trebuit să le înfrunte. Intern, el are de-a face cu Congresul republican care se opune legilor privind imigrația și sistemul de sănătate. Pe plan extern, Obama a avut de-a face cu criza din Ucraina în care Rusia este profund implicată și în urma căreia nu numai că acesteia i-au fost impuse numeroase și drastice sancțiuni economice, dar a fost și scoasă din grupul G8 al celor mai dezvoltate state din lume, în prezent existând grupul G7. Rusia a anexat peninsula Crimeea, lovind în plin în tratatele internaționale, fapt neacceptat de SUA și aliați care au convenit să o sancționeze. În prezent, în urma publicării ultimului document al strategiei de apărare ruse, Moscova percepe SUA și NATO drept amenințări la securitatea sa națională.

Războiul civil din Siria, izbucnit în urmă cu 4 ani și jumătate, a produs numeroase probleme atât statelor din zonă, cât și SUA și statelor europene deoarece zona Orientului Mijlociu este acum complet destabilizată și împărțită în două tabere: una care-l sprijină pe președintele Bashar al-Assad și cealaltă care oferă sprijin rebelilor, printre care se află și SUA. Rusia, aliat tradițional al Siriei încă din timpul Ecaterinei a II-a, și cu numeroase interese în zonă, a ales să fie de partea președintelui pe care o mare parte a comunității internaționale îl condamnă.

Mai mult, proliferarea și creșterea puterii organizației teroriste transnaționale ISIS/Statul Islamic/Daesh amenință nu numai stabilitatea din Orientul Mijlociu (desfășurându-și activitatea pe teritoriile Siriei și Irakului), dar și lumea occidentală prin numeroasele atacuri și amenințări, care au culminat cu atacurile din 13 noiembrie din Paris și care continuă să amenințe societățile deschise, occidentale, insuflând teamă și semănând teroare.

Fenomenul migrațional este acum o problemă dezbătută la nivel internațional și care afectează foarte multe state. S-a dezbătut mult pe această temă, soluția stopării acestuia fiind  domolirea și încetarea crizelor din Orientul Mijlociu măcinat atât de conflicte religioase și politice, cât și de interese contradictorii. Așadar, SUA, ca principală putere a lumii are puterea de a schimba actuala balanță de putere și de a interveni în vederea normalizării situației. Atât Obama, cât și urmașul său se vor confrunta cu problema siriană și cu fenomenul terorist care capătă tot mai multă amploare.

Coreea de Nord și asertivitatea sa tot mai accentuată sunt condamnate aproape unanim la nivel internațional, China rămânând ultimul său aliat, ceea nu este deloc neglijabil. Cu toate acestea, Coreea de Nord nu dă dovadă de inteligență când afirmă că a creat și testat cu succes bomba cu hidrogen deoarece nu numai că încalcă numeroase rezoluții ale ONU, dar riscă să piardă sprijinul Chinei. Chiar dacă statele din zonă nu au confirmat că aceasta s-ar afla în posesia unei bombe cu hidrogen, vestea a zguduit societatea internațională care a reacționat rapid, convocând de urgență Consiliul de Securitate al ONU. Nici pentru Statele Unite vestea nu a fost tocmai îmbucurătoare, rămânând însă de observat care va fi parcursul extrem de agresiv al Coreei de Nord și dacă în viitor comunitatea internațională își va asuma responsabilitatea și va pune capăt dictaturii lui Kim Jong-Un.

Așadar, în acest context internațional extrem de complicat, Barack Obama trebuie să lase o moștenire puternică și ușor de recunoscut care să ghideze planurile viitoarei administrații. Este de așteptat ca Obama să dorească să își prezinte politica externă a SUA chiar de la tribuna Adunării Generale ONU, aceasta fiind ultima sesiune la care președintele american poate participa în mod oficial.

Discursul de la începutul anului 2015 a fost unul important, Obama abordând probleme din sfera economică, politică, dar și internațională.

Preşedintele Obama a lăudat intrarea Statelor Unite într-o nouă eră economică. „În această seară, întoarcem pagina unei recesiuni violente.”

El a propus creşterea presiunii fiscale asupra gospodăriilor mai înstărite, precizând că va oferi detalii Congresului. „Vom accepta o economie în care doar unii să câştige spectaculos?”

El a cerut apoi să se depună eforturi pentru progresul acordurilor de liber-schimb cu Uniunea Europeană şi regiunea Asia-Pacific, solicitând Congresului adoptarea unei „proceduri accelerate” de negocieri.

În ceea ce privește Iranul, acesta a declarat că noi sancțiuni împotriva Iranului ar duce mai degrabă la un eșec al diplomației. „Diplomaţia noastră lucrează cu respect pentru Iran, unde, pentru prima dată de un deceniu am oprit avansarea programului nuclear şi stocarea de material nuclear.”

„Până în primăvară, avem şansa de a putea negocia un acord complet care să împiedice Iranul să deţină o armă nucleară, care securizează America şi aliaţii ei, inclusiv Israelul, evitând un nou conflict în Orientul Mijlociu.”

Obama a promis să nu înceteze eforturile de închidere a centrului de detenţie situat la baza americană Guantanamo din Cuba, adăugând că „este timp pentru a termina treaba”.

„În calitate de americani, suntem profund dedicaţi justiţiei – prin urmare nu are sens să cheltuim trei milioane de dolari pe deţinut pentru a păstra o închisoare pe care lumea o condamnă şi pe care teroriştii o folosesc pentru a recruta.”

În ceea ce privește criza din Ucraina, Obama a declarat că „Apărăm principiul potrivit căruia marile puteri nu pot intimida ţările mici opunându-ne agresiunii ruse, susţinând democraţia în Ucraina şi asigurându-i pe aliaţii noştri din NATO. Anul trecut, atunci când îndeplineam munca dificilă de impunere de sancţiuni împreună cu aliaţii noştri, unii au sugerat că agresiunea (preşedintelui rus Vladimir) Putin constituie o magistrală demonstraţie de strategie şi forţă. Ei bine, astăzi Statele Unite sunt cele care se menţin puternice şi unite cu aliaţii lor, în timp ce Rusia este izolată, iar economia sa este făcută bucăţi.”

Odată cu proliferarea unui discurs tot mai antisemit, Obama a precizat: „Respectăm demnitatea umană. De aceea ne exprimăm împotriva intensificării deplorabile a antisemitismului în unele părţi ale lumii. De aceea continuăm să respingem stereotipurile insultătoare în privinţa musulmanilor, a căror majoritate împărtăşeşte angajamentul nostru pentru pace.”

Turul mondial al lui Obama din 2016

În anul 2016 președintele SUA, Barack Obama intenționează să călătorească foarte mult în afara țării. Pe lângă numeroasele călătorii deja stabilite, Obama va mai desfășura și altele pentru a ajuta la cimentarea politicii sale externe, sperând să includă Parteneriatul Trans-Pacific, să acorde o atenție sporită Asiei, dar și o deschidere către America Latină, să înregistreze un progres semnificativ împotriva Statului Islamic, dar și să promoveze o importantă mișcare globală pentru stoparea schimbărilor climatice.

Deocamdată, patru călătorii importante au fost stabilite: summitul G7 din Japonia din iunie, summitul NATO în Polonia în luna iulie, summitul G20 din China în septembrie, dar Obama va fi prezent și în Peru la summitul APEC din noiembrie, după alegerile prezidențiale.

O altă vizită de anvergură ar putea fi desfășurată în Cuba, țară cu care SUA a reluat recent relațiile diplomatice după decenii în care cele două state au avut relații ostile. Totuși, aceasta ar putea fi combinată și cu vizita în alte state din America Latină precum Argentina, al cărui nou președinte a stârnit interesul Casei Albe prin dorința de a construi relații mai stabile între cele două țări. Președintele brazilian, Dilma Rousseff, și-a exprimat dorința de a îl invita pe Barack Obama la Jocurile Olimpice din luna august.

Printre obiectivele ultimului său an de mandat se regăsesc reforme în politica internă, dar şi în cea externă a SUA, implementarea acordului nuclear cu Iranul sau armonizarea relaţiilor cu Cuba. Obama, de asemenea, a susţinut impunerea unui regim mai strict de posesie și de control a armelor, deşi a fost adesea contrat de rivalii republicani în Congres.

În cadrul unui discurs susținut pe 5 ianuarie, președintele s-a arătat profund emoționat când a făcut un apel național pentru un „sentiment de urgență” în ceea ce privește controlul mai strict al armelor. Casa Albă dorește să înăsprească controalele pentru cei care vor să își cumpere arme. Măsura clarifică faptul că persoanele fizice care vând arme de foc se înregistrează drept dealeri de arme autorizate, scutind astfel vânzătorii mai mici de la evidența vânzărilor.

Obama este aşteptat, de asemenea, să continue reforma justiţiei penale la finalul mandatului său la Casa Albă. Democraţii şi republicanii s-au reunit în ultimele luni în mai multe rânduri pentru a conveni asupra reducerii sancţiunilor în cazurile ce au legătură cu traficul de droguri, în special ca infracţiune fără violenţă, fiind acceptată introducerea unei legislaţii în acest sens, în cursul acestui an.

.

Continue Reading
3 Comments

INTERNAȚIONAL

Ministrul german de externe, vizită în Israel după atacul Iranului. Annalena Baerbock face apel la ”prudență și responsabilitate” pentru a preveni un scenariu imprevizibil

Published

on

© Prime Minister of Israel/ X

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a subliniat clar în discuțiile cu premierul Benjamin Netanyahu, cu ocazia unei vizite pe care a efectuat-o în Israel după atacul direct al Iranului asupra acestei țări, că nu trebuie permis ca Orientul Mijlociu să alunece într-un scenariu cu un rezultat complet imprevizibil, informează Deutsche Welle.

”Toată lumea trebuie să acționeze acum cu prudență și responsabilitate. Nu vorbesc despre a ceda, ci despre reținere prudentă”, a declarat Baerbock înainte de a părăsi Israelul pentru a participa la o reuniune a miniștrilor de externe din G7, găzduită de președinția italiană, întâlnire în cadrul căreia urmează să fie abordată și chestiunea sancțiunilor asupra Iranului.

Citiți și: Ministrul de externe britanic îndeamnă Israelul să fie „inteligent” și să nu escaladeze tensiunile cu Iranul

La rândul său, premierul israelian a mulțumit Germaniei pentru sprijinul manifestat în urma atacului Iranului.

”Vreau să vă mulțumesc pentru sprijinul pe care l-ați acordat Israelului, în timpul atacului iranian. Este important pentru noi. Este un lucru pe care ar trebui să îl luăm în considerare și noi, printre alte lucruri pe care le vom discuta. Așa că vă mulțumesc”, a menționat Netanyahu.

În discuțiile sale cu miniștrii de externe britanic și germani aflați în vizită, biroul lui Netanhyahu a declarat că acesta ”a respins afirmațiile organizațiilor internaționale privind situația de foamete din Gaza și a spus că Israelul face mai mult decât este necesar” în ceea ce privește ”problema umanitară”.

El a mai spus că Israelul ”își va rezerva dreptul de a se proteja”, a precizat biroul.

”Vreau să fie clar – ne vom lua propriile decizii, iar statul Israel va face tot ce este necesar pentru a se apăra”, se arată în declarația biroului său.

Reuniunea miniștrilor de externe din UE are loc într-un context al inflamării tensiunilor în Orientul Mijlociu după ce Iranul a atacat direct Israelul cu drone și rachete. 

Așa se face că miniștrii de externe din UE au avut marți o reuniune de urgență în format de videoconferință în cadrul căreia au abordat acest subiect, România, prin șefa diplomației sale, Luminița Odobescu, profitând de context pentru a sublinia importanța coordonării cu SUA, Marea Britanie și partenerii regionali pentru dezescaladare.

Tema va fi abordată și de șefii de stat sau de guvern, care se reunesc zilele acestea la Bruxelles pentru a discuta, printre altele, și despre agenda strategică a Uniunii Europene. 

În preambulul acestor întâlniri, reprezentanții țărilor din Occident în frunte cu președintele Franței, Emmanuel Macroncancelarul german Olaf Scholz, dar și președintele României, Klaus Iohannis, au lansat apeluri la reținere pentru a nu escalada și mai mult situația din zonă, afectată deja de conflictul dintre Israel și Hamas. 

Continue Reading

NATO

Instrument-prototip de evaluare a percepțiilor sociale privind reziliența societală dezvoltat de echipa de cercetători a Universității București, primit cu mare interes de Grupul de Protecție Civilă al NATO

Published

on

© Universitatea din București/ Facebook

Reprezentanți ai Universității din București au participat, în calitate de special guests, la întâlnirea plenară a Grupului de Protecție Civilă (Civil Protection Group) al NATO, care s-a desfășurat la sediul NATO din Bruxelles în perioada 15 – 16 aprilie 2024.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, evenimentul a reunit reprezentanții tuturor țărilor NATO și partenere și a fost dedicat evoluțiilor și dezvoltărilor la nivel NATO în domeniul rezilienței.

În cadrul întâlnirii au avut loc discuții despre agenda Comitetului pentru Reziliență al NATO cu privire la aspectele civile în dezvoltarea conceptului de apărare colectivă, precum și informări și discuții privind instrumentele și capacitățile de evaluare a formelor și aspectelor rezilienței în domeniile de interes strategic.

Universitatea din București a fost reprezentată la eveniment de două cadre didactice ale Facultății de Administrație și Afaceri, prof. univ. dr. Dragoș – Paul Aligică și prof. univ. dr. Elena Druică.

În ultimii patru ani, Universitatea din București a desfășurat, în colaborare cu Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, un program de cercetare asupra rezilienței care a implicat dezvoltarea exploratorie a unor instrumente pentru evaluarea rezilienței societale în fața unei game variate de provocări, incluzând crize, șocuri și evoluții destabilizante, atât la nivel intern, cât și extern. Coordonată de prof. univ. dr. Dragoș – Paul Aligică, această abordare inovatoare în direcția cercetării aplicate a fost considerată de autoritățile și experții organizației transatlantice ca fiind de o relevanță specială pentru agenda NATO și de interes aplicat pentru toate țările membre și partenere.

„Participarea Universității din București la întâlnirea plenară a Grupului de Protecție Civilă al NATO a fost un moment care a marcat din nou recunoașterea internațională a calității cercetărilor noastre și a contribuției noastre la dezvoltarea conceptelor și analizelor aplicate de reziliență societală. În ultimii patru ani, în colaborare strânsă cu Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, am dezvoltat o linie inovatoare de cercetări aplicate care contribuie semnificativ la evaluarea și îmbunătățirea capacității de protecție în fața unor riscuri și provocări la nivel național și internațional, reflectând încă o dată aplicabilitatea practică a cercetărilor realizate de experții noștri pentru politicile și deciziile publice”, a remarcat rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Marian Preda.

Prototipul unui instrument de evaluare a percepțiilor sociale privind reziliența societală dezvoltat de către echipa de cercetători a UB a fost prezentat în cadrul sesiunii plenare și a fost primit cu mare interes de participanți, ceea ce a demonstrat succesul colaborării instituționale între UB și structurile naționale de profil, precum Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență de la București.

Rezultatele prezentate la Bruxelles reflectă angajamentul și contribuția României la promovarea parteneriatelor strategice, concretizând, încă o dată, angajamentul Universității din București pentru cercetarea de vârf.

Continue Reading

CHINA

Șeful Pentagonului și ministrul chinez al Apărării, prima discuție telefonică în aproape un an și jumătate despre chestiuni legate de ”securitatea regională și globală”

Published

on

© Secretary of Defense/ Flickr

Șeful Pentagonului și ministrul chinez al Apărării, Lloyd Austin și Dong Jun, au avut marți prima convorbire telefonică în format de videoconferință după aproape un an și jumătate, într-o nouă dovadă că cele două superputeri doresc să menține liniile de comunicare deschise, în pofida tensiunilor care continuă, anunță AFP și EFE, citate de Agerpres.

Convorbirea, care a durat mai mult de o oră și în care partea chineză a pus accentul pe ”construirea unei relaţii militare care să evite conflictele şi confruntările”, are loc în contextul în care SUA dorește și depune eforturi în direcția consolidării alianței militare cu alte țări din regiunea Asia-Pacific pentru a stăvili influența Chinei.

”Secretarul Austin a subliniat importanța respectării libertății de navigație în largul mării, garantată de dreptul internațional, în special în Marea Chinei de Sud. De asemenea, a discutat despre războiul neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la recentele provocări din partea Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC)”, precizează Pentagonul într-un comunicat, care stipulează că temele abordate au fost cele legate de ”securitatea regională și globală”.

Citiți și: Concomitent cu vizita lui Lavrov în China, șefa Trezoreriei SUA avertizează, de la Beijing, companiile chineze să nu susțină războiul Rusiei împotriva Ucrainei

În egală măsură, Austin a reiterat că ”Statele Unite rămân angajate față de politica de lungă durată privind o singură China, care este ghidată de Legea privind relațiile cu Taiwanul, de cele trei comunicate comune SUA-China și de cele șase asigurări, și a reafirmat importanța păcii și a stabilității peste strâmtoare”.

De cealaltă parte, Dong Jun a pus accentul pe importanța unei ”cooperări deschise şi pragmatice şi a acumulării graduale a încrederii reciproce”, pentru a ”deveni un pilon de stabilitate pentru dezvoltarea relaţiilor” între cele două ţări, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării chinez postat pe reţeaua de socializare Wechat.

Amintim că președintele Joe Biden s-a întâlnit în luna noiembrie cu liderul chinez Xi Jinping în cadrul forumului de cooperare economică Asia-Pacific de la San Francisco, fiind o încercare de a stabiliza relația tensionată dintre cele două națiuni, care au manifestat o neîncredere pe un trend ascendent una față de cealaltă, fapt ce a dus legăturile dintre cele două la cel mai scăzut nivel din ultima jumătate de secol.

Biden și Jinping au convenit atunci asupra unei serii de măsuri de consolidare a încrederii, inclusiv asupra reluării comunicării militare la nivel înalt, prima discuție în acest domeniu având loc la 22 decembrie între șeful Statului Major american Charles Brown și generalul chinez Liu Zhenli.

Aceast dialog din decembrie, anul trecut, a fost succedată la scurt timp, mai precis în ianuarie 2024, de cea de-a 17-a discuţie de coordonare a politicii de apărare între SUA şi China, prin vocile lui Michael Chase, asistenul adjunctului secretarului Apărării pentru China, Taiwan şi Mongolia, și a  generalului-maior Song Yanchao, director adjunct al biroului comisiei militare centrale pentru cooperarea militară internaţională.

Ulterior, la începutul lunii aprilie a acestui an, a avut loc o rundă de discuții la nivel de lucru privind Acordul consultativ militar și maritim (MMCA), pentru a totul să culmineze cu dialogul la nivel de miniștri. 

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA52 mins ago

Ministrul Finanțelor, întâlniri cu oficiali din cadrul Băncii Mondiale cu prilejul vizitei la Washington: România va continua să își mențină echilibrul macroeconomic și angajamentul ferm să continue reformele

ROMÂNIA1 hour ago

Marcel Ciolacu: România continuă să atragă investitori din Emiratele Arabe Unite în infrastructura aeriană, digitalizare, energie și agricultură

ROMÂNIA DIGITALĂ2 hours ago

Ministrul Adrian Câciu, la DISB-CIP Forum: România beneficiază de 7.5 mld. euro fonduri europene pentru digitalizare, până în 2029

POLITICĂ2 hours ago

Deputatul Ionuț Stroe, mesaj din Plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei: Am reușit o radiografie obiectivă și clară a situației din Albania. Procesul de monitorizare, încheiat

ALEGERI EUROPENE 20244 hours ago

La ultimul summit UE înaintea alegerilor europene, liderii Belgiei și Cehiei cer noi sancțiuni pentru a contracara influența Rusiei în procesele electorale europene

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

O relație reciproc avantajoasă cu Turcia este în interesul strategic al UE, au stabilit liderii. Klaus Iohannis: Toată lumea trebuie să înțeleagă că relația cu Turcia este importantă

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

Orientul Mijlociu: Liderii UE au decis să impună sancțiuni Iranului după primul atac direct cu rachete al Teheranului împotriva Israelului

U.E.5 hours ago

Consiliul European: Scholz, Macron, Iohannis, Rutte și ceilalți lideri au decis că este necesar ca statele UE să furnizeze “urgent apărare antiaeriană Ucrainei”

SCHENGEN16 hours ago

Raportul privind viitorul pieței unice prezentat liderilor UE cere stabilirea în 2024 a unui termen clar pentru intrarea României în Schengen pe cale terestră

CONSILIUL EUROPEAN16 hours ago

Raport revoluționar privind viitorul pieței unice: Enrico Letta le propune liderilor UE să integreze telecomunicațiile, energia și finanțele și propune cea de-a 5-a libertate a pieței unice, consacrată inovării

ROMÂNIA18 hours ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA19 hours ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA21 hours ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ2 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ2 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO6 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

NATO1 week ago

“România – NATO, 20 ani”. Premierul Marcel Ciolacu: Ancorată ireversibil în comunitatea euro-atlantică, România este o ancoră strategică a NATO pe flancul estic

Trending