Monica Macovei: USL doreste anchetarea justitiei de catre Parlament

Pe zi ce trece este tot mai clar ca USL doreste sa isi subjuge toate institutiile independente din Romania si sa suprime statul de drept, scrie europarlamentarul PDL, Monica Macovei, pe blogul său.

Prin votul privind infiintarea  unei Comisii parlamentare care sa ancheteze modul in care au cercetat procurii fraudele din timpul referendumului de demitere a presedintelui, comisia vrea de fapt ancheteze si sa judece procurorii, este de părere Macovei.

Redăm integral comunicatul remis presei:

”Pe zi ce trece este tot mai clar ca USL doreste sa isi subjuge toate institutiile independente din Romania si sa suprime statul de drept.

Senatorii USL au propus si votat ieri, 8 octombrie, infiintarea unei Comisii parlamentare de ancheta privind cercetarile procurorilor in dosarul fraudelor reclamate la referendum. Adica, parlamentarii USL vor sa ii ancheteze (ilegal) pe procurorii care ancheteaza (legal) reclamatiile de  frauda la referendum.  Stim din comunicatele DNA ca cel putin unul din dosare il priveste pe secretarul general al PSD, dl Liviu Dragnea, invinuit pentru infractiuni legate de referendumul din 29 iulie 2012 ( aici), iar altul pe deputatul PNL Teodor Atanasiu (aici).

Parlamentarii USL doresc investigarea procurorilor

Senatorii USL se contrazic flagrant si arata intentia lor reala: anchetarea procurorilor. Astfel, desi mentioneaza ca aceasta Comisie nu are ca scop anchetarea procurorilor, ci isi propune sa verifice sesizarile cetatenilor si autenticitatea lor, aceiasi senatori spun ca vor sa ia in considerare posibilele “fapte ilicite ale procurorilor”.

Cu alte cuvinte, Comisia parlamentara vrea ancheteze si sa judece procurorii, cu scopul (1)  de a isi scapa membri USL de ancheta prin intimidarea si amenintarea procurorilor, mai ales acum in timpul procedurii de numire a unor noi sefi la Parchetul General si DNA; (2) de a decredibiliza ancheta si pe procurorii care lucreaza in aceste dosare; (3)  de a minti opinia publica din Romania cu privire la scopul legitim si legal al acestor anchete, care nu este cum au votat oamenii, ci daca si cum s-au comis fraudele (4) de a-i minti si pe europeni ori americani pentru care frauda la alegeri/referendumuri nu este admisibila si este sanctionata penal, iar Parlamentul nu intervine in anchete.

Mai departe si mai grav: Comisia va putea solicita opinia unor specialişti din cadrul autorităţilor administraţiei publice centrale – adica MAI, condus de USL -, iar Senatul va putea cere tuturor organelor de stat, institutiilor si organizaţiilor sa puna la dispozitia Comisiei parlamentare orice informatie si documente care sunt de natura sa serveasca activitatile acesteia. Se intelege din context ca senatorii vor sa ceara si acte din dosarele procurorilor, daca nu cumva toate dosarele.

In schimb, nimeni nu a vazut vreo Comisie parlamentara de ancheta privind votul multiplu anuntat de Autoritatea Electorala Permanenta. Aici parlamentarii USL au tacut, lasand sa se inteleaga ca voturile multiple si turismul electoral sunt firesti, dar cercetarea penala a posibilelor fraude ar fi ceva grav. Nu este grava ancheta penala, este legala, grava este incercarea clara a politicienilor USL de a-i ancheta si judeca  pe procurorii care ancheteaza fraudele reclamate la referendum.

Incalcarea separatiei puterilor in stat

In plus, formarea acestei Comisii parlamentare de ancheta contravine principiului separatiei puterilor in stat, fundatia unui stat de drept si a democratiei.

Zilele trecut l-am auzit pe primul ministru Victor Ponta, reprezentant al puterii exeecutive, spunand ca CSM si procurorii independenti – potrivit Constitutiei si legii-  trebuie sa raspunda in fata Parlamentului. Astazi vedem ca majoritatea USL din Parlament, adica puterea legislativa, doreste sa traga la raspundere o categorie a magistratilor: procurorii. Am vazut in ultimul timp amenintari si insulte din partea USL si impotriva unor judecatori.

Asistam in acest moment la un asalt al celor doua puteri din stat controlate de USL, legislativa si executiva, impotriva oricarei institutii care se doreste si trebuie sa ramana independenta. Zilele trecute am vazut sugrumarea presei de catre USL prin restructurarile din TVR (aici), astazi asistam la un nou pas in procesul de sugrumare a justitiei in Romania.

 

Cine poate ancheta procurorii

Revenind la Comisia parlamentara de ancheta votata ieri, activitatea procurorilor nu poate fi verificata decat de Consiliul Superior al Magistraturii, orice amestec al politicienilor fiind contrar Constitutiei si legilor.

Daca parlamentarii USL au primit plangeri din partea cetatenilor, acestea trebuie transmise mai departe CSM sau conducerilor parchetelor vizate. Este singura cale legala si corecta. Cum am facut si eu in cazul familiei Vlase (aici).

 

Obiectivul Comisiei parlamentare de ancheta a activitatii procurorilor este bizar si abuziv, cat timp urmeaza sa fie audiate doar persoanele care au depus plangere, adica o singura parte. Procurorii nu pot fi chemati la ordine in Parlament, au aceasta garantie constitutionala, cu atat mai mult sa li se ceara acte din dosare, asa cum au scris in documentele formarii acestei Comisii parlamentarii USL.

Este vadit ca USL incearca orice demers care o poate aduce mai aproape de obiectivul ei final: sa puna stapanire pe justitie. Voiculescu a spus ca „nu avem toata puterea pana nu luam si justitia”. Opinia publica nu trebuie sa uite asta si trebuie sa fie vigilenta. Fara justitie libera in Romania, tara se va duce de rapa.

Controlul asupra justitiei se face de USL prin intimidari, amenintari, si controale abuzive asupra magistratilor.

Comisia inventata ieri de USL ne arunca inapoi in timp, la vremea partidului stat din perioada guvernarilor PSD, cand anchetele incepeau, se opreau ori aveau loc pe baza directivelor si bunului plac al conducerii PSD in frunte cu condamnatul Adrian Nastase, care da sfaturi USL din inchisoare.

USL propaga in continuare o minciuna si, mai mult, cauta „dovezi” care sa o sustina. Oamenii nu au fost anchetati pentru ca au mers la vot si nici pentru cum au votat, ci pentru ca exista sesizari ca votul la referendum a fost fraudat. Iar juramantul pe Biblie este prevazut de Codul de procedura penala si trebuie respectat. Reprezentantii USL, condusi de un fost procuror si “doctor” in drept, stiu perfect acest lucru, dar nu vor sa recunoasca, pentru ca ar insemna sa respecte legea. 

USL pare ca actioneaza dupa modelul unui “grup infractional organizat”, impotriva statului de drept, interesului public si a democratiei in Romania, dorind sa subordoneze institutii independente in stat unor interese de grup si/sau personale care vor sa scape de deciziile unor magistrati independenti.”

 

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Monica Macovei: USL doreste anchetarea justitiei de catre Parlament

  1. Valentin Ion Zarnescu 09/10/2012 at 14:23

    PRIN ACEASTA OPINIE,D-NA M.MACOVEI VREA SA BLAMEZE USL,CA DACA SE REFERA LA DECIZIA SENATULUI,DE IERI,ACEA COMISIE NU VA ANCHETA TOATA JUSTITIA!??E UN ATAC ELECTORAL,POL.,SPETA!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *