Statele din Europa de Est vor condiţii stricte de aderare la euro

Planurile statelor est-europene care doresc să intre în zona euro sunt puse în pericol de criza prin care trece uniunea monetară, însă oficialii din aceste ţări insistă că UE trebuie să menţină condiţii stricte de aderare, şi nu să le modifice pentru a acomoda situaţia Greciei, scrie Mediafax.

Oficialii statelor est-europene cu angajamente ferme de aderare la zona euro au declarat, la reuniunea anuală a BERD de la Londra, că evoluţia propriilor planuri va depinde de deznodământul crizei din uniunea monetară, zguduită în această perioadă de posibilitatea ieşirii Greciei.

Mulţi dintre aceştia s-au arătat frustraţi de discuţiile privind modificarea sau relaxarea regulilor stricte de intrare în zona euro pentru a da spaţiu de manevră membrilor actuali care se confruntă cu dificultăţi, precum Grecia.

“Dacă nu respecţi aceste reguli nu te poţi aştepta la ajutor numai pentru că eşti în pericol”, a declarat pentru Reuters ministrul de Finanţe al Bulgariei, Simeon Djankov.

El a adăugat că, dintre cele 27 de state UE, numai patru se mai încadrează în criteriile Tratatului de la Maastricht, şi anume Estonia, Finlanda, Suedia şi Bulgaria.

Ministrul adjunct de Finanţe al Poloniei, Jacek Dominik, a insistat că menţinerea şi aplicarea consecventă a regulilor stricte sunt condiţii cheie pentru supravieţuirea zonei euro.

“Dacă vrei să ţii în viaţă zona euro, trebuie să-ţi asumi anumite angajamente. Trebuie să respecţi anumite standarde, trebuie ca toţi să joace acelaşi joc. Nu mai putem să trişăm la statistici, să spunem că datoriile sau deficitele sunt cu mult mai mici decât în realitate, astfel de acţiuni trebuie să aibă consecinţe”, a afirmat oficialul polon.

Detalii AICI. 

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  mgeografia.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *