Statele eşuate: Ameninţări la adresa securității pentru comunitatea internaţională sau victime ale intereselor marilor puteri?

Fenomenul  „statelor eşuate” a atras din ce  în ce mai multă atenţie fiind văzut ca o problemă importantă datorită consecinţelor prăbuşirii ordinii într-un stat-naţiune pentru populaţia acelei ţări, pentru vecinii săi şi sistemul internaţional, mai ales după evenimentele din septembrie 2011 (9/11). În general, aceste consecinţe implică generarea şi răspândirea conflictelor violente, proliferarea sărăciei, a bolilor, precum și migrației umane, și pot oferi, de asemenea, refugii pentru crima organizată și terorism. Este important să se stabilească atât cauzele, cât și consecințele eșecului de stat, precum și să analizeze modalitățile în care efectele acestei situații pot fi controlate sau inversate.

Cu toate acestea, este de asemenea important să se stabilească dacă eticheta de stat eșuat este aplicată în mod obiectiv pe baza analizei unor criterii clare sau prin intermediul percepțiilor occidentale de securitate și interesele lor. Acest articol prezintă o imagine de ansamblu a conceptului de stat eșuat, modalitatea în care se aplică acest concept și modul în care acesta reprezintă o amenințare la adresa securității internaționale.

Pe parcursul  acestei lucrări vor fi prezentate trei puncte de vedere divergente cu privire la acest subiect, o metodă alternativă de determinare a slăbiciunilor unui stat, precum și cele mai bune practici în ceea ce privește ajutorul acordat de către părțile terțe statelor care au probleme.

Continuarea articolului aici.

Sursa: Center for European Policy Evaluation
Autor: Andra Alexandru

Foto:  en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *