România depășește cu mult media OCDE privind consumul de băuturi alcoolice

Consumul de alcool reprezintă al treilea factor de risc pentru boală şi moarte prematură și  al treilea factor de risc pentru boală şi mortalitate în UE, după tabagism şi hipertensiunea arterială iar în general nivelul socio-economic al unei ţări este direct proporţional atât cu nivelul consumului de alcool, cât şi cu ponderea episoadelor de consum excesiv de alcool.

Potrivit celui mai recent studiu OCDE, consumul mediu de alcool al statelor membre este de 8.9 litri pe persoană, conform datelor furnizate de către comercializanți. Astfel în Austria, Estonia, Franța și Republica Cehă se înregistrează cel mai mare consum cu 11.5 litri sau mai mult pentru fiecare adult pe an. 

În ceea ce privește România, consumul mediu de alcool în rândul bărbaților este de 22.6 litri, respectiv 6.81 litri în rândul femeilor, media fiind de 14.70, potrivit Global Status Report on Alcohol and Health 2014.

Statele membre OCDE ai căror locuitori consumă cele mai mici cantități de alcool sunt Turcia, Israelul sau state emergente precum Indonezia și India, în special datorită unor restricții culturale și religioase.

Deși consumul băuturilor alcoolice a scăzut începând cu anii 2000 în multe state membre OCDE (în unele dintre ele înregistrându-se scăderi și cu două treimi), acesta a crescut cu peste un litru în Chile, Letonia, Polonia și Suedia, precum și în state partenere precum China, Lituania și Federația Rusă. 

Potrivit studiului efectuat de OCDE, cei mai mari consumatori de alcool sunt bărbații din medii socio-economice precare, în timp ce la femei este observat exact opusul acestui trend, și anume cele din medii cu un statut social mai ridicat.

UE este regiunea care înregistrează cele mai înalte rate ale consumului de alcool, cu un consum care, în anul 2009, a depăşit dublul consumului mediu global.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.