Statele non-euro nu vor să împrumute FMI pentru salvarea zonei euro

Miniştrii de Finanţe din zona euro au confirmat ieri că vor contribui cu 150 de miliarde de euro pentru înfiinţarea unui fond de urgenţă special în cadrul FMI pentru sprijinirea statelor cu probleme din uniunea monetară, însă statele din afara uniunii monetare se arată reticente să blocheze sume importante în aceste mecanism, informeaza Adevarul.ro.

Unul dintre principalii piloni ai strategiei de salvare a zonei euro, stabilită la Summitul de la 9 decembrie, care a avut loc la Bruxelles, este înfiinţarea unui fond special în cadrul FMI, în valoare de 200 de miliarde de euro, pentru sprijinirea statelor cu probleme din uniunea monetar. Cu toate acestea, statele care nu fac fac parte din zona euro se arată reticente în a bloca părţi importante din rezervele valutare ale băncilor centrale pentru a contribui la acest fond.

Marea Britanie a fost prima care a refuzat să contribuie la noul fond. Liderii europeni au cerut statului să participe la înfiinţarea mecanismului chiar dacă premierul David Cameron a refuzat să adere la noul pact fiscal, hotărât acum două săptămâni la Summitul care a avut loc la Bruxelles. Oficialii au cerut Marii Britanii o contribuţie de 25 de miliarde de lire sterline (29,7 miliarde de euro), însă statul a refuzat.

Miroslav Singer, guvernatorul băncii centrale a Cehiei, a declarat că un eventual împrumut către Fondul Monetar Internaţional ar bloca o parte prea mare din rezervele valutare ale ţării, potrivit unui interviu publicat astăzi de cotidianul ceh Hospodarske Noviny.

Şi Bulgaria a refuzat oficial luni să participe la program, susţinând că ţara “nu îşi va mai lua angajamentele financiare” faţă de Fondul Monetar International.

“Bulgaria nu va participa la programele de finanţare în sprijinul ţărilor indisciplinate din punct de vedere fnanciar”, a declarat Ministerul de Finanţe într-un comunicat de presă.

Sursa articol: adevarul.ro

Sursa foto: eyugoslavia.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.