Statul român plătește băncilor dobânzi de 90 euro/secundă

În prima jumătate a acestui an statul român a plătit, în medie, câte 90 de euro pe secundă în contul dobânzilor aferente împrumuturilor luate de la bancheri, adică o medie zilnică de circa 780.000 de euro, bani suficienţi pentru a plăti construcţia a câte unui kilometru de autostradă la fiecare patru zile, potrivit Gandul.info.

Suma este cu 26,7% mai mare decât banii daţi de Finanţe în aceeaşi perioadă a anului trecut, la capitolul dobânzi, când statul a plătit 71 de euro pe secundă.

În intervalul ianuarie-iunie 2012, Guvernul s-a împrumutat de la bancheri într-un ritm mediu de 690 de euro pe secundă, conform calculelor Gândul pe baza datelor oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice (MFP). Astfel, MFP a împrumutat în primul semestru al acestui an aproape 48 de miliarde de lei, respectiv 10,8 miliarde de euro la un curs mediu de 4,42 lei/euro, cu 6,9% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Statul este nevoit să se împrumute atât pentru a acoperi deficitul bugetar, respectiv diferenţa dintre cheltuieli şi venituri, cât şi pentru a “rostogoli” datoriile mai vechi ajunse la scadenţă, adică să le plătească prin noi credite.

Mai multe informatii AICI.

Sursa:  Gandul.info
Foto:  wallpaper247.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *