Stephan Richter, The Globalist despre “Occupy Wall Street”: a sosit vremea unei revoluții

“Ocupaţi Wall Streetul” şi revoluţia americană.

Este posibil oare ca adevărata „rădăcină” a mişcării „Ocupaţi Wall Streetul” să constea într-un fapt trecut cu vederea şi care este în contradicţie cu auto-percepţia de lungă durată a majorităţii americanilor? Ce s-ar întâmpla dacă s-ar dovedi că SUA nu a avut niciodată o revoluţie internă? Stephan Richter, preşedinte al Centrului de Cercetare The Globalist explică.

„Cantitatea intensităţii şi a naivităţii ocazionale cu care se încearcă discreditarea mişcării „Ocupaţi Wall Streetul” este auto-revelatoare. Mişcarea simbolizează  o frustrare profundă, împărtăşită de mulţi americani şi anume: ţara nu funcţionează prea bine penntru ei.

În timp ce ei sunt suficient de şmecheri, dacă pot spune aşa, și ca de obicei, prea ocupaţi să protesteze, mulţi americani realizează că politica şi afacerile din Washington şi din capitalele de stat ale multor ţări au servit interesele salariaţilor de top.

Percepţia pe scară largă, chiar convingerile fundamentale îndrăgite de majoritatea americanilor – că ţara lor s-a născut dintr-o revoluţie – este o eroare istorică.

Nu vreau să le desconsider eforturile lor de a scăpa de un conducător străin, mai mult sau mai puţin oprimant sau poate doar iritant. Este o realizare de importanţă istorică. Alte victime ale colonizării străine (ţări din Africa, Asia şi America Latină) au realizat acelaşi rezultat cu aproximativ două secole mai târziu.

Cu toate acestea, asta nu înseamnă o revoluţie. Evenimentul ar putea fi numit într-un mod mai adecvat o eliberare. În constrast, revoluţiile adevărate au întotdeauna o natură socio-economică. O revoluţie adevărată apare numai dacă şi momentul culminant are loc (moment critic de genul  „banii sau viaţa”).

Cât despre argumentul potrivit căruia revoluţia americană a fost într-adevăr o revoluţie, în sensul în care aceasta nu necesită nicio revoltă socială în virtutea faptului că SUA a fost o democraţie încă de la începuturile sale?

Din acest punct de vedere, America a fost norocoasă pentru că nu a avut nevoie de o adevărată revoluţie pentru acelaşi rezultat ca şi unii europeni încăpăţânaţi în formele lor de stratificare socială. SUA, care nu a avut niciodată structuri feudale de la care să pornească, nu a avut nevoie să se descotorosească de ei într-un mod sângeros.

Prin acest standard, fără regi, fără prinţi şi conţi , primeşte un argument convingător, mai ales având în vedere că în multe ţări europene instaurarea democraţiei a fost rezultatul final al unui proces, de obicei, prelungit şi  minuţios de îndepăratare a regalităţii (…)

Iar acum trecem printr-o criză financiară care a dat naştere întrebării dacă în mod intenţionat SUA non-revoluţionară îşi „scutură” poporul.

După cum indică mişcările „Ocuppy Wall Street” şi „Tea Party”, se pare că a venit vremea unei revoluţii (n.r. soft revolution) (…)

Ipoteza pe termen lung cu privire la creşterea inegalităţii veniturilor este un instrument de promovare a dinamismului economic care a fost dezaprobat răsunător în America zilellor noastre.

Autor: Stephan Richter

Sursa articol: The Globalist

Sursa foto: weknowmemes.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *