Stiinta si spiritualitatea in Europa Unita. Luni, de la ora 13 si apoi de la miezul noptii, in reluare, B1 TV.

Emisiunea Calea Europeana a gazduit, luni, 26 octombrie, o editie speciala a dialogului dintre Stiinta si Spiritualitate in interiorul Europei Unite.

Invitatii mei au fost doi prieteni apropiati ai emisiunii, profesorul Florin Munteanu, presedinte al Centrului de Studii Complexe si profesorul Mircea Aurel Nita, specialist in comunicare interculturala. Invitatilor mei s-a  alaturat profesorul Basarab Nicolesco, al carui manifest pentru Transdisciplinaritate il puteti citi, in fragment, aici.

Fragmente din emisiune puteti urmari mai jos.


În continuare, puteti afla mai multe detalii legate de subiectele emisiunii chiar de la unul dintre invitati, profesorul Florin Munteanu.

“Miza dialogului dintre Stiinta si Spiritualitate, in contextul formarii societatii Cunoasterii si al initiarii societatii Constiintei nu este alta decat supravietuirea speciei umane”

Dr. Florin Munteanu

m.c. al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania

presedinte al Centrului pentru Studii Complexe

Dialog pe marginea unui eveniment de exceptie

Un eveniment cu semnificatii la scara globala: “Romania, laborator al dialogului dintre Stiinta si Spiritualitate in lumea contemporana”, conferinta internationala desfasurata in cadrul Academiei Romane, Bucuresti, 18-20 octombrie 2009

1 basarab deschidere

Ce a insemnat evenimentul?

Bilantul a 10 ani de activitate intensa, desfasurata in cadrul unui program aflat sub egida fundatiei John Templeton. Axa centrala a proiectului a urmarit plasarea Romaniei ca moderator activ in cadrul dialogului dintre Est si Vest privind natura dimensiunii spirituale a Omului, privita atat din perspectiva teologica cat si stiintifica. Cele peste 40 de carti tiparite in aceasta perioada, revistele si articolele dedicate subiectului, respcetiv numeroasele conferinte, mese rotunde si intalniri informale au constituit dovada concreta faptului ca Romania, prin pozitia sa geografica, prin istoria si mai ales prin deschiderea spirituala catre un dialog interconfesional dovedita in timp, poate fi considerata un laborator al dialogului dintre Stiinta si Spiritualitate in lumea contemporana.

Proiectul a fost initiat de Academicianul Basarab Nicolescu, membru fondator al Centrului International de Cercetare Transdisciplinara (CIRET – Franta) si desfasurat, de-alungul celor 10 ani,  in parteneriat cu Asociatia pentru Dialogul dintre Stiinta si Teologie in Romania, (asociatie de nivel academic fondata in Romania, avand ca presedinte pe doamna Dr. Magdalena Stavinschi). Au fost antrenati in acest dialog un numar impresionant de participanti, specialisti de inalta tinuta academica, atat din lumea stiintifica cat si din cea teologica si religioasa, din tara si din strainatate.

Cum se justifica interesul pentru un asemenea subiect ?

Omenirea  se afla intr-o transformare profunda, indusa de o serie de factori obiectivi printre care:

a) generalizarea infrastructurii specifice Societatii Informationale care, pe langa difuzia in societate a tehnicii de calcul a declansat si o seama de transformari majore in structura socio-economica a Lumii, in special datorita :

– delocalizarii muncii (telelucrul)

– dematerializarii produselor (prototipare virtuala, instrumentatie virtuala, obiecte didactice virtuale etc.)

– capacitatii de procesare si vizualizare a unui numar extrem de mare de date, preluate si puse on-line la dispozitia unui “creier colectiv”, difuz amplsata la scara intregului glob (iar aceasta inseamna dezvoltare personala, “mind-building”, formare de echipe, o alta mentalitate)

b) dezvoltarea stiintei si tehnologiei in corelatie cu o gandire din ce in ce mai abstracta au deschis domenii noi de aplicatie: bioelectronica, micromenica si nanotehnologia, genetica, memetica, infodinamica, neuroteologia etc., generand nise in piata (oportunitate) dar in acelasi timp creind probleme majore in:

–          adaptarea pietii la produse ce se diversifica exponential si sunt din ce in ce mai dificil descriptibile datorita inglobarii de noi principii, tehnologii si functii, respectiv

–          adaptarea  mediului unversitar in a pregatiri specialisti capabili sa inteleaga dinamica atat a proceselor fizico-chimice implicate in structura produselor cat si a celor socio-economice ce le decid soarta pe o piata din ce in ce mai volatila. Iata cateva puncte ce atesta schimbarea la care ne asteptam:

 1. tendinte in Stiinta in urmatorii 50 de ani in stiinta – (video – engleza)
 2. monitorizarea schimbarii in lume (consecinte socio-economice; transhumanitarism)
 3. ce este in fond o evolutie exponentiala? si ce ar ar trebui sa stim despre limita unei dezvoltari exponentiale intr-un mediu  finit. (film de exceptie – engleza)

O dezvoltare durabila nu poate fi gandita decat in corelatie cu stabilitatea “emotionala” a populatiei supusa unei puternice presiuni de reorgnizare, de restructurare, de redefinire, de explorare, structurare  si valorizare a Noului.   Iar aceasta necesita o cat mai buna cunoastere a Omului, a structurii sale emotionale, a credintelor si in final a fibrei sale spirituale. Aceasta din urma este poate singura capabila sa redefineasca stilul de viata al omului, dand sansa convietuirii pasnice la scara globala. Acest stil de viata ce se incearca a fi definit si asumat poate genera, printr-o sansa de emergenta sinergica ceea ce azi se numeste Societatea Cunoasterii (definita de documentul Lisabona)

Este acest dialog dintre stiinta si spiritualitate mai intens azi?

Este nu doar mai intens ci mult mai pertinet, mai fecund, si asta in primul rand ca rezultat al unei rafinari deosebite a stiintei ce a reusit sa formeze o viziune coerenta:

–          asupra modului de abordare a sistemelor numite Complexe (sisteme vii, care se adapteaza, invata, se transforma brusc, altfel spus a sistemelor cu care se ocupa biologia, ecosofia, sociologia, economia);

–          asupra structurii creierului, a procesului de formare al Mintii si a capacitatii de formalizare a ceea ce Omul vede si simpte, mergand pana la a intelege si asuma limita pe care, in cele din urma, demersul stiintific o presupune.

Fizica cuantica a permis reintegrarea Omului in experimentul stiintific, iar studiile experimentale tind sa valideze intuitiile profunde, dar expimate sub forma metaforica, a marilor initiati al lumii: Omul este o fiinta speciala capabila sa isi structureze reprezentari coerente si abstrate asupra lumii fizice si care, are, in anumite conditii de dezvoltare intelectual-afectiva, capacitatea de a interactiona cuantic cu materia. Omul este in acelasi timp o entitate fizica izolata si una spirituala, aflata continuu intr-o unitate indivizibila. Din aceste studii, coraborate cu textele sacre, cu textele teologice ale diferitelor credinte, se naste o noua viziune asupra naturii si metodologiei de educare si dezvoltare a Omului in vederea valorizarii unor proprietati speciale ale Mintii, cea de a interactiona la nivel cuantic cu universul Fizic, iar asta presupune o intelegere si traire intesa, un antrenament specific a starilor afective, o traire teologica.

Ce se asteapta de la acest dialog?

Un spirjin in lupta concertata a tuturor specialistilor, indiferent de profesie si credinta, in a gasi elemente concrete capabile sa defineasca:

–          educatia si initierea Omului capabil sa se dezvolta intr-o societate a Cunoasterii, in baza unei atitudini creative, proactive si a unei etici Universale;

–          noile piete si produse specifice unei economii globale, ce valorizeaza Informatia ca resursa curata;

–          conceptele, metodele si ideile de baza  ce pot forma germenii de initalizare a ceea ce academicianul Mihai Draganescu definea a fi: Societatea Constiintei.”

Share daca ti-a placut articolul:

6 Responses to Stiinta si spiritualitatea in Europa Unita. Luni, de la ora 13 si apoi de la miezul noptii, in reluare, B1 TV.

 1. adi 26/10/2009 at 15:29

  felicitari pentru emisiunea de astazi!

  Reply
 2. bianca tanase 26/10/2009 at 15:32

  Imi place foarte mult noul site.Tineti-o tot asa. BV

  Reply
 3. Dan Carbunaru 26/10/2009 at 16:54

  multumesc foarte mult celor care ne-au urmarit astazi, pe mine si pe invitatii emisiunii. a fost o tema foarte generoasa dar si foarte delicat de abordat. sper ca am reusit sa ajungem in profunzimea subiectelor. le multumesc si celor care au postat comentariile lor pe site. va rog sa o faceti in continuare. energia noastra este strans legata de interesul pe care il manifestati

  Reply
 4. florin munteanu 26/10/2009 at 17:13

  Incerc sa reiau o tema schitata in emisiune, legata de intentionalitate, de valoarea potentiala a romanului pe piata Societatii Cunoasterii….

  Dupa fiecare discutie, dupa fiecare intrevedere, imi aprare in minte o intrebare …cruciala!

  Cum poate sa coexiste in Romania atata Competenta Individuala cu o asa crasa Incompetenta de grup!

  Fiecare roman luat in parte, muntat ca si o celula stem intr-un alt organism social din occident sau orient, este minunat! Este stralucitor, indatoritor, cu initiativa si energic, creativ si extrem de receptiv (pana la servilism) la nevoile si parerile celorlalti de alt neam… Cum este insa plantat intr-un grup de romani, acelasi stralucitor, (briliant)… devine hipercritic, acid, suspicos, artagos si evident contraproductiv…

  Sa fie oare un “blestem” al indivizilor nascuti aici, la cumpana dintre orient si occident, de a nu putea opera coerent in folosul grupului? Se spunea, de la Herodot citire, ca “dacii sunt cei mai viteji dintre traci … dar nu vor fi niciodata puternici caci nu stiu sa se adune!?! Daca il evocam pe Caragiale, putem vedea trasaturi ale celui incriminat azi ca mitocan, profitor, tradator, lenes, …proprietati ce sunt si azi atat de actuale… iar daca il citim pe Eliade (Profetism romanesc scrisa inainte de perioada comunista) putem spune cu siguranta ca aceasta situatie nu este generata de activitati ale unei ideologii subversive din ultimii 50 de ani! Comunismul a speculat si utilizat o serie de proprietati ale individului, proprietati deja preconfigurate. A adancit pana la grotesc ceva ce preexista. Nu poate fi considerat generatorul …

  Ori, daca nu gasim “sursa” reala a acestui comportament bizar, a carei radacini se pierd undeva in negura istoriei, nu cred ca ne putem vindeca si participa cu-adevarat la marea aventura a spiritualizarii speciei umane, subiect din ce in ce mai abordat de comunitatea academica , si de chiar mediul economic . Asa ca, poate ar merita putin mai multa grija in abordarea lui.

  Mi-as permite o prima directie de meditatie, legata de problematica deciziei si de rolul INTENTIONALITATII in structurarea Realitatii.

  In spatele oricarei actiuni in care este implicata o fiinta umana, se poate identifica o Intentie. Cunoscuta sau nu, asumata sau nu, exprimata sau nu, ea ramane motorul ce da coerenta actiunilor omului. In lipsa acestei intentii, deciziile luate (alegerile) in fiecare moment de “bifrucatie” ce apar in fata individului ar fi pur intamplatoare iar atingerea unui scop definit iluzorie.

  In acest context, sa va impartasesc din cele traite.
  Am prezentat intr-o tara occidentala un proiect. Auditoriu a fost atent, detasat, relaxat, a ascutat fara a intrerupe (a notat) si apoi a pus intrebari ( o lunga lista din cele notate)! Se simtea din “tonul” intrebarii ca INTENTIA din spatele frazei era …sa se lamureasca cu ce vreu sa spun… de ce am ales un anumit lucru… in fond, cu esenta PROPUNERII…. Nu este usor sa ii convingi ca ai un proiect bun! Dar daca esti coerent, in « pas cu realitatea » (si putin spre viitor) si ai argumente, de cele mai multe ori auditoriul se “polarizeaza” in jurul Proiectului pentru a-l sustine, al REALIZA caci INTENTIONALITATEA grupului este sa FINALIZEZE, sa “intrupeze” ideea. Nici nu mai conteaza a cui este ideea caci “regula de joc” este bine stabilita si drepturile de autor evidentiate din principiu si dupa o grila bine structurata si validata de timp! In acest mod, intregul lant de decizii, competentele individuale, corectiile se subordoneaza unui factor exterior individului: finalizarea cat mai eficienta a proiectului APROBAT. Intentia tuturor este de a infaptui cele hotarate…

  Am facut acelasi lucru, de nenumarate ori si in Romania!
  Lumea te asculta dependet de “rangul” pe care il ai (nu ai functie …oricum nu contezi ce spui asa ca …daca este obligata sa ramana in sala, “audienta” se gandeste la altceva). Evident ca este “la moda” sa te intrerupa cu intrebari de cele mai multe ori stupide si nelegate de esenta proiectului (caci doar asa se procedeaza “normal”, occidental(?!); este o dicutie interactiva, nu? … doar nu ai venit sa ne tii o lectie). Apoi, cand te stradui mai cu foc sa sugerezi miezul proiectului – o idee dificila de altfel – suna TARE telefonul unuia din audienta si evident ca trebuie sa vorbesti tu si mai tare, peste volumul normal al “problemelor ce nu sufera amanare ” a celui ce ar avea datoria sa te SPRIJINE sau NU, dupa o corecta evaluare (oricum iti hotaraste soarta “copilului” tau mental =proiectul). Exista si alte fatete neasteptate ale diferitelor posturi ce formeaza coctailul de personalitati ce au menirea de a valida proiecte… Sub “presiunea” noutatii prezentate, si cu usurinta normala a romanului de a creea, de a imagina, de a “broda” pe o tema data, in mintea unora se NASTE o CLONA a proiectului care tocmai se prezinta… Clona prinde viata si incepe sa hraneasca stari… endorfinele se imprastie in tot corpul si “zambetul” se asterne, daca nu pe fata, sigur in minte…. “abia astept sa termine! sa ii spun eu cum trebuie facut acest proiect”! Si astfel, cel ce a gandit si poate are o experienta de o viata , sau si-a pus chiar « viata » in proiect, in loc sa gaseasca sprijin in realizarea proiectului gaseste COMPETITORI ai insusi proiectului ce nici macar nu a apucat sa se “condenseze” in aceasta realitate. Nici nu ai terminat de prezentat ca au si aparut vreo trei, patru variante de proiect si evident alte cateva idei ce nu aveau nici o legatura cu subiectul…. Si apoi urmeaza “furtuna creierelor” …care oricum nu mai analizeaza proiectul ci se focalizeaza in a da sfaturi, emite judecati, a condamna la nefiinta o potentialitate!

  Apoi, de reguala, intreaga agitatie, intrega energie este consumata, fie pentru a arata ca acel proiect nu este necesar, fie ca varianta propusa nu este cea mai fericita ci cealalta, cea pe care ti-o spune eu… Apoi apar disputele si …barfele … la care o alta categorie din audoriu (juriu, board…etc) sta si se uita precum la OTV- show, ca sa aiba ce comenta a doua zi, nu de altfel, dar sa “fie in rand cu lumea”…

  Analizand situata de mai sus putem observa ca intreaga actiune, sau altfel spus Intentia auditoriului este cu totul alta fata de cea din zona occidentala. Activitatea este orientata catre pozitionarea individuului intr-o scara de valori…???!!! Proiectul este doar un prilej de scalare, de “masurare a muschilor”, de plati si pedepse mutate aici si acum, din cu totul alt loc si pentru o cu totul alta cauza…Se sacrifica imediat proiectul daca el nu mai propulseaza “pe cine trebuie” in pozitia de conducator…

  Altfel spus, traim o inflatie de idei si o lupta pentru a deveni conducatori. Avem prea multi cu idei…prea mult orgoliu…chiar si prea multa prostie (rezultat al faptului ca … eu stiu mai bine, ….nu am nevoie de sfatul tau… l’as ca stiu eu… nu am nevoie de scoala ca nu aduce bani…varianta moderna…) Usurinta cu care gandim, corelam, inovam, creem (un mare DAR divin de altfel) devine insasi Limita Noastra ce ne impiedica colaborarea, adunarea …sinergia.

  Peste tot in lumea moderna individul este “sacrificat” in numele unui priect care, odata asumat ramane stabil ca scop. Corectiile necesare, ce pot merge pana la a da jos oameni din functii mari, sunt astfel realizate incat sa permita implnirea proiectului… In acest mod, nazuintele, dorintele, deci proiectele devin Realitate…

  La noi motorul miscarii interne (intentia ascunsa) este legat de verbul: a Conduce. Intentia nu este de a rezolva probleme ci de a fi cel ce “decide”?!? Proiectul este doar un pretext ca sa ne masuram, intr-o perpetua batalie: Ti-am spus eu ca nu asa se face… Stai sa iti aret EU cum se face… apoi, dupa un evident esec, N-am cu cine …

  Conducatorul, cel ce ar trebuie doar sa managerieze, isi permite sa schimbe in orice moment chiar si destinatia unei institutii sau sa renunte la un proiect deja inceput… doar pentru ca el sa ramana pe acel scaun… Pozitia in “scaun” nu este vazuta ca responsabilitate a conducerii ci ca avantaje si “glorie”… (este partea aplicativa a mitului mesterului Manole … fiecare incepe ceva si nu poate duce la bun sfarsit lucrul inceput caci altul vine / cel care il sapa deja inca din momentul in care se “urcase” pe scaun … iar noul venit nu face altceva decat si el incepe lucrul si pe la jumatatea lui este schimbat de altul …. si problemele de rezolvat se adunta treptat, se tot aduna pana cand chiar si cel mai brav si sclipitor conducator nu mai poate face nimic …. un perpetuu INCEPUT fara de SFARSIT

  Este deci o problema de prioritate inversata … de tipul MANANC ca sa TRAIESC sau TRAIESC ca sa MANANC.. Sunt cicluri total diferite… primul are ca finalitate existenta si implicit permite ca individul sa faca fel de fel de activitati diferite ce ii pot aduce bucuria de a trai…

  Al doilea este un ciclu pervers, un ciclu dereglat, in care scopul vietii devine PLACEREA, placerea de a trai, ceea ce duce treptat la dezechilibru si disparitie…

  Ar trebui sa gasim forta de a intelege si aplica basmul (parabala) lui Harap Alb. Acesta si-a asumat o misiune (are un proect dat spre rezolvare): de a o aduce pe Ileana Cosanziana acasa…. Pentru aceasta are nevoie de o echipa de profesionisti (un setila, un ochila, un flamanzila….) Nu este unul mai cu mot decat altul! sunt BUNI in bransa lor dar toti se subordoneaza INTENTIEI asumate de proiect: de a o salva pe Ileana…
  Oare cine isi va asuma misiunea de a salva Sufletul bolnav de orgoliu si frica al Romanului?

  Reply
 5. Magda Stavinschi 26/10/2009 at 20:14

  Felicitari! Ati reusit sa accentuati ceea ce ne-am propus chiar prin acest Congres: sa dovedim ca Romania poate fi un laborator pentru dialogul dintre stiinta si spiritualitate in lumea contemorana si, desigur, in primul rand in Europa. Cred ca este o tema care poate atrage invitati de elita (v. participantii la Congres) si un public extrem de larg, in special tineri.
  Cine doreste sa afle mai multe despre congres poate consulta situl http://www.adstr.ro/congress2009/

  Reply
 6. Ionut 27/10/2009 at 11:51

  La cati mai multi invitati de talia celor din aceasta emisiune! Felicitari!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *