NASA apreciază invenţiile unor elevi români

euroinventCreaţii ale unor elevi romani, precum eoliana de balcon pentru consumul electric casnic şi robotul medical, dispozitiv dirijat să “circule” prin vene, premiat de NASA, potrivit Jurnalul.ro.

Inventatori din 15 ţări şi-au prezentat recent creaţiile în cadrul Expoziţiei Europene a Creativităţii şi Inovării EUROINVENT 2013, salon de inventică desfăşurat zilele acestea la Iaşi. Au atras atenţia vizitatorilor tot felul de minunăţii, care mai de care mai (aparent) năstruşnice ori cu un grad ridicat de utilitate.

Profesorul Remus Pantelimonescu de la Palatul Copiilor Iaşi a descris câteva dintre creaţii elevilor săi, unele mai noi, altele mai vechi. “Sistemul eolian cu pală orizontală sau verticală poate fi instalat pe balcon, iar cu ajutorul său se poate ilumina un hol, se poate încărca un telefon mobil sau asigura funcţionarea unui laptop! Reprezintă o creaţie a unor copii de clasa a VII-a. Utilizând energia eoliană este pus în micşare un generator de 12-24 volţi. Noutatea invenţiei o  reprezintă faptul că generatorul e fixat pe corpul sistemului eolian. Cu ajutorul lui se produce curent continuu de 12-24 de volţi ce urmează să fie stocat în sistemul de acumulare”, a explicat profesorul Pantelimonescu, potrivit Jurnalul.ro.

Creaţia deja celebră a elevilor de la Palatul Copiilor este nanorobotul folosit în domeniul medical, apreciat de NASA acum câţiva ani. “Este un dispozitiv minuscul care se introduce în venă, prevăzut cu o telecomandă. Acesta ajunge la partea bolnavă a corpului şi poate cauteriza. De asemenea, poate avea în vârf un sistem prevăzut cu laser. Şcolarii ieşeni care au lucrat la această importantă realizare au fost la Indianapolis, unde au fost premiaţi de o firmă americană de nanotehnologie care colaborează cu NASA”, a spus profesorul Gheorghe Colbu de la Palatul Copiilor din Iaşi.

Sursa: Jurnalul.ro
Foto: www.eudirect.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.