O româncă a câștigat Premiul European pentru Literatură

Ioana_parvulescuScriitoarea Ioana Pârvulescu a primit, joi, la Târgul de la Göteborg, Premiul European pentru Literatură, distincţia fiindu-i înmânată de Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, potrivit unui comunicat al Reprezentantei CE.

Scriitoarea a fost recompensată pentru romanul “Viaţa începe vineri” (2009), apărut în 2011 şi în traducere suedeză, la editura Bonnierforlagen, în traducerea Jeanei Jarlsbo, cu sprijinul ICR – prin programul TPS derulat de Centrul Naţional al Cărţii.

Premiul European pentru Literatură recompensează cei mai buni autori debutanţi şi în curs de afirmare din toată Europa. Organizat de Comisia Europeană în cooperare cu Federaţia Europeană a librăriilor, Consiliul Scriitorilor europeni şi Federaţia Editorilor europeni, concursul este deschis pentru autori din 37 de state implicate în Programul UE Cultura.

Câștigătorii din acest an sunt:Isabelle Wéry (Belgia), Faruk Šehić (Bosnia Herțegovina), Emilios Solomou (Cipru), Kristian Bang Foss (Danemarca), Meelis Friedenthal (Estonia), Lidija Dimkovska (Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei), Katri Lipson (Finlanda), Marica Bodrožić (Germania), Tullio Forgiarini (Luxemburg), Ioana Pârvulescu (România), Gabriela Babnik (Slovenia) și Cristian Crusat (Spania). A se vedea mai jos mai multe detalii despre autorii câștigători și cărțile lor.

„Adresez cele mai sincere felicitări tuturor câștigătorilor din acest an. Premiul Uniunii Europene pentru literatură atrage atenția internațională asupra autorilor noi sau în curs de afirmare extrem de talentați, care altfel nu ar beneficia de recunoașterea pe care o merită în afara țării lor de origine. Pe lângă sprijinirea acestor scriitori în a-și lărgi audiența, obiectivul nostru este de a introduce cititorii în noua literatura europeană de calitate foarte bună și de a le oferi mai multe opțiuni. Aceasta poate, de asemenea, contribui, pe termen lung, la crearea unui veritabil public de cititori europeni, care poate ajunge la aproape o jumătate de miliard de potențiali cititori. Noul nostru program de finanțare „Europa creativă” ne va permite să acordăm un sprijin sporit pentru a acoperi costului traducerii cărților și pentru a îmbogățiri diversitatea culturală”, a declarat comisarul Vassiliou.

Câștigătorii din acest an ai premiilor vor fi prezentați, împreună cu premiile lor, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Bruxelles, în 26 noiembrie, în prezența comisarului Vassiliou și a reprezentanților de frunte ai lumii literare, culturale și politice. EUPL este organizat de Comisia Europeană împreună cu Federația librarilor europeni și internaționali (European and International Booksellers’ Federation – EIBF), Consiliul scriitorilor europeni (European Writers’ Council – EWC) și Federația editorilor europeni (Federation of European Publishers – FEP).

Sursa: ec.europa.eu
Foto: wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.