Strategia UE pentru Regiunea Dunarii. Luni, 18 ianuarie, B1 TV. De la ora 13.

Strategia UE pentru Regiunea Dunarii este o sansa de care Romania poate si trebuie sa profite. Daca se va intampla acest lucru sau nu, daca vom ramane in planul unui succes al politici externe sau chiar vom imbunatati nivelul bunastarii din aceste zone, aflati urmarin emisiunea Calea Europeana.

Invitatii mei vor fi coordonatorul naţional al Strategiei UE la Dunăre, Viorel Ardeleanu si Oana Marinescu, director general al Diviziei Diplomatie Publica si Comunicare din MAE.

„Strategia UE în regiunea Dunării este un instrument nou, o modalitate nouă de cooperare în cadrul UE. Există Politica Regională a UE, dar odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, în care a fost inclus noul concept de coeziune teritorială, pe lângă coeziunea economică şi socială, o modalitate de implementare a acestui concept este o astfel de strategie”, a declarat, recent, coordonatorul naţional al Strategiei UE la Dunăre, Viorel Ardeleanu.

Dunărea – cel mai mare fluviu ce străbate UE şi al doilea mare fluviu al Europei, atât ca lungime (2.857 km) cât si ca debit (aproximativ 5.600 m3/sec la intrarea în România), reprezintă o adevărată axă a Europei Centrale, pe care o leagă de Marea Neagră şi de zonele mai îndepărtate ale Asiei Centrale. Fluviul Dunărea traversează 10 ţări: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, Bulgaria, România, Republica Moldova şi Ucraina şi străbate 4 capitale: Viena, Bratislava, Budapesta şi Belgrad, iar Bucureştiul este în proxima apropiere. Bazinul acestuia este cel mai “internaţional” bazin din lume, conţinând teritorii din 19 ţări şi măsoară aproximativ 1 milion Km2.

Dintre statele dunărene, România deţine cea mai mare suprafaţă din bazinul Dunării (aproximativ 30%), sectorul cel mai lung al fluviului (1.076 kilometri) precum şi Delta Dunării, a doua mare zonă umedă din Europa, un ecosistem unic de importanţă internaţională, declarat patrimoniu cultural al umanităţii de către UNESCO în 1991.

În ceea ce priveşte parcursul Dunării în România, se pot menţiona următoarele: aceasta parcurge 5 regiuni, 13 judeţe în cadrul cărora se află 25 de municipii şi 56 de oraşe, poli de creştere, respectiv Bucureşti, Constanţa şi Craiova sau poli de dezvoltare urbană respectiv Brăila şi Galaţi.  Există 7 parcuri naţionale în regiunea străbătută de Dunăre în România.


Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *