Stratfor.com: O criză bancară europeană este inevitabilă.

Stratfor.com  publică pe site o analiză a crizei economice şi a situaţiei actuale din Grecia. Incercând sa faca o previziune a ceea ce se va întampla, aceştia ajung la concluzia ca rezultatul va fi o criză sau o catastrofă. “Modul în care va  gestiona Berlinul situaţia va face diferenţa dintre un euro slăbit şi un euro inexistent”, mai spun aceştia.

Totul porneşte, conform Stratfor, de la ce va hotarî Europa să facă în legătura cu datoria Greciei:

1) îi va ierta parţial datoriile, ceea ce va duce la cereri similare şi din partea altor state precum Italia, Portugalia, Spania, Franţa, Irlanda, Belgia şamd. Mecansimul de “salvare” din criză va fi, aşadar, suprasolicitat, ceea ce va duce la o criza bancară europeană.

2) zona euro nu va lăsa Grecia să îşi restructureze datoriile. Iar în acest caz, sunt posibile două opţiuni. Prima ar fi forţarea Greciei să cheltuiască mai puţin, caz în care Grecia nu îşi va putea îndeplini această datorie şi ajungem la situaţia precedentă: o criză bancară europeană. A doua variantă ar fi să lase Grecia să se descurce ca şi până acum, fapt urmat de o pierdere masivă a credibilităţii, deci de o criză bancară şi mai severă decât în celelalte scenarii.

Sursa articol: http://app.response.stratfor.com/e/es.aspx?s=1483&e=374959&elq=955bec52ff5d4287ab44362772f0a69f

Sursa foto: dailybusiness.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *