Stratfor.com: Rusia vrea iar să devină un imperiu.

Rusia: reconstruirea unui imperiu cât încă mai poate, este titlul unui articol publicat de Stratfor.com.

Puteţi citi mai jos un sumar al articolului.

“Relaţiile americano-ruse par să se liniştit în ultima vreme, deşi există numeroase opinii contradictorii la Washington cu privire la adevărata natură a actualei politici externe a Rusiei. Îndoieli rămân şi în legătură cu sinceritatea Departamentului de Stat despre “resetarea” relaţiilor cu Rusia, termen folosit în 2009 când Hillary Clinton a înmânat un buton de resetare omologului său rus ca simbol al îngheţării tensiunilor dintre Moscova şi Washington. Preocuparea este dacă acestă “resetare”  se va transpune într-adevăr într-o schimbare în relaţiile dintre cei doi foşti adversari sau se va dovedi a fi doar un răgaz până când relaţiile se vor deteriora din nou.

Această “resetare” a avut foarte puţin de a face cu dorinţa SUA de a avea Rusia drept prieten şi aliat. Mai degrabă Washington a dorit să lase loc şi unor alte situaţii-în principal Iran şi Afganistan- şi pentru a-i cere ajutor. Între timp, Rusia îşi dorea, de asemenea, mai mult spaţiu pentru a configura un sistem care ar putea să ajute la crearea unei versiuni noi a imperiului trecut.

Planul final al Rusiei este să restabilească controlul asupra majorităţii fostelor sale teritorii. Acest lucru va duce inevitabil la o nouă confruntare anulând orice aşa-numită resetare, întrucât puterea Rusiei în întreaga Eurasie este o ameninţare pentru capacitatea SUA de a menţine influenţa la nivel mondial. Acesta este modul în care Rusia a acţionat de-a lungul istoriei, cu scopul de a supravieţui. Uniunea Sovietică nu a acţionat diferit faţă de imperiile ruseşti de dinainte, iar Rusia de astăzi funcţionează după acelaşi model comportamental.

Există însă două probleme în crearea unui imperiu: poporul şi economia. Pentru că absorb atât de multe ţări, imperiile ruse s-au confruntat cu dificultăţi în a furniza resurse pentru u număr atât de mare de oameni şi i-au suprimat pe cei care nu s-au conformat. Acest lucru conduce la o economie în mod inerent slabă care nu poate depăşi provocările de infrastructură pentru populaţia unui vast imperiu. Cu toate acestea, acest lucru nu a împiedicat niciodată Rusia să fie o forţă majoră pentru perioade lungi de timp, în ciuda dezavantajelor sale economice, pentru că Rusia scoate în evidenţă adesea aparatul militar şi de securitate decât dezvoltarea economică.

Atunci când conducerea Rusiei pierde controlul asupra aparatului de securitate, regimul rus intră în colaps. De exemplu, atunci când ţarul  pierdut controlul asupra armatei în timpul primului război mondial, el a pierdut puterea şi Rusia s-a destrămat (…) Slăbiciunea economică a unui regim brutal au acceptate în cele din urmă ca preţul unei inevitabil pentru securitate şi pentru a fi o putere strategică.

Moscova foloseşte acceaşi logică şi aceleaşi strategii şi astăzi. Când Putin a venit la putere, în 1999, statul rus era vulnerabil la alte puteri mondiale. Pentru a recâştiga stabilitatea Rusiei, şi , eventual, locul său pe scara mondială, Putin a consolidat puterea Kremlinului în interiorul ţării, ceea ce a însemnat consolidarea ţării din punct de vedere economic, politic şi social. Acest lucru s-a întâmplat după ce Putin a reorganizat şi întărit aparatele de securitate, oferindu-i o capacitate mai mare de a domina oamenii, de a epura economia de influenţa străină şi de a construi un cult al personalităţii în rândul oamenilor.

Putin a anuţat în septembrie că vrea să se întoarcă la preşedinţia Rusiei în 2012 şi că a început stabilizarea obiectivelor sale pentru viitoarea sa domnie. El a spus că Rusia ar formaliza relaţiile sale cu fostele state sovietice, prin crearea unei Uniuni Eurasia (EuU); alte state sovietice au propus acest concept în urmă cu 10 ani, dar Rusia este acum în poziţia din care se poate începe implementarea sa. Rusi a va începe iteraţia acestui nou imperiu rus prin crearea unei uniuni între fostele state sovietice, bazându-se pe asociaţiile curente ale Moscovei: Uniunea Vamală, Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă. Acest lucru va permite EuU să cuprindă atât sfera economică, cât şi cea a securităţii.

Acest lucru ar putea plasa scena unei noi versiuni a Războiului Rece, deşi nu ar fi la fel de lungă durată ca şi cel precedent. Alt motiv de-al lui Putin pentru restabilirea unui fel de nou imperiu rus este că elştie că următoarea criză care va afecta Rusia o va împiedica să revină în plină forţă. Rusia este pe moarte.  Datele demografice ale ţării sunt cele mai grave alelumii, scăzând în mod constant după primul război mondial. Ratele natalităţii sunt mult sub ratele de deces şi are deja mai mulţi cetăţeni de peste 50 de ani decât are adolescenţi. Rusia ar putea fi o mare putere chiar şi fără o economie solidă, însă nicio ţară nu poate fi o putere mondială fără oameni. Acesta este motivul pentru care Putin încearcă să consolideze Rusia acum, înainte de a fi slăbită demografic. Cu toate acestea, ţinând seama de datele sale demografice, Rusia va putea să susţină în forţă rata creşterii economice pentru încă o nouă generaţie, cel puţin. Acest lucru înseamnă că în următorii câţiva ani vor fi, cel mai probabil, punctul culminant al Rusiei, care va fi marcat de revenirea ţării ca un imperiu regional şi o nouă confruntare cu adversarii lor mai vechi, SUA.”

Articolul integral poate fi accesat aici: Stratfor.com

Sursa foto: geopolitikon.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *