Studiu: 90% dintre români nu au cunoştinţe financiare

Nivelul de cunoştinţe financiare ale românilor s-a redus în ultimul an şi jumătate, 88% dintre respondenţii participanţi la un studiu realizat de ING încadrându-se în 2012 în profilele “începător” şi “neştiutor”, cu 11 puncte procentuale mai mult faţă de 2010, potrivit ZF.ro.

Testul ING de inteligenţă financiară a fost lansat la sfârşitul anului 2010 şi este realizat în 10 state din Europa – Bulgaria, Cehia, Grecia, Olanda, Polonia, România, Slovacia, Spania, Turcia şi Ungaria.

Evaluarea abilităţilor financiare a fost stabilită pe baza unui test cu 13 întrebări, axate pe viitorul financiar, aspecte financiare legate de gospodărie, economisire şi investiţii.

În funcţie de numărul răspunsurilor corecte, respondenţii sunt încadraţi în patru profile de cunoştinţe privind finanţele personale: “neştiutor” (0-4 răspunsuri corecte), “începător” (5-8 răspunsuri corecte), “mediu” (9-11 răspunsuri corecte) şi “avansat” (12-13 raspunsuri corecte).

“Rezultatele cercetării arată că, în decursul ultimelor 18 luni, nivelul de cunoştinţe financiare al consumatorilor români s-a redus: 88% dintre respondenţi se încadrează în 2012 în profilele «începător» şi «neştiutor», cu 11 puncte procentuale mai mult faţă de 2010”, se arată într-un comunicat al ING Asigurări de Viaţă.

O evoluţie similară se regăseşte, de altfel, la nivelul tuturor ţărilor analizate, în medie 86% dintre respondenţii din cele 10 state europene încadrându-se în aceste două profile (cu 6 puncte procentuale mai mult faţă de 2010).

În cazul românilor, procentajul persoanelor care demonstrează un nivel foarte de redus de înţelegere a problematicilor legate de bani – profilul “neştiutor” – aproape s-a triplat, de la 8% în 2010 la 21% în prezent.

În acelaşi timp, ponderea românilor care înţeleg elementele de bază legate de administrarea banilor, dar întâmpină dificultăţi în a utiliza concepte financiare esenţiale (“începători”) s-a diminuat uşor, de la 69% la 67%.

Ponderile celor două profile sunt similare celor înregistrate la nivel european, de 20% pentru segmentul “neştiutor” şi 66% pentru “începători”.

“Studiul privind nivelul cunoştinţelor şi abilităţilor financiare realizat de ING arată o dată în plus că, în contextul noilor realităţi economice, oamenii au tot mai mult nevoie de îndrumare şi consultanţă financiară profesionistă, care să îi ajute să îşi înţeleagă şi administreze mai bine situaţia şi viitorul financiar”, a declarat directorul de marketing al ING Asigurări de Viaţă, Carmen Soare.

La polul opus, cei mai informaţi cu privire la chestiunile legate de bani sunt grecii, 24% dintre respondenţi corespunzănd profilelor “mediu” şi “avansat” de cunoştinţe financiare, urmaţi de olandezi – 22%, maghiari – 15% şi cehi – 14%.

Sursa: ZF.ro
Foto:  blog.naver.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *