Studiu CSFI: O nouă recesiune poate conduce la alte falimente în sistemul financiar global

Riscul unei noi recesiuni globale şi a unei alte crize bancare este ridicat, potrivit unui raport realizat de Centrul pentru Studiul Inovaţiei Financiare (CSFI) în asociere cu PwC, riscul macroeconomic ocupând primul loc între 30 de ameninţări posibile pentru sectorul bancar, anunţă Mediafax.

Sondajul se bazează pe răspunsurile a mai mult de 700 de bancheri, membri ai autorităţilor de reglementare şi analişti din 58 de ţări.

Ancheta arată că nivelul de îngrijorare cu privire la perspectivele sectorului financiar este la cel mai înalt nivel de la începerea acestor studii în urmă cu 13 ani, iar mulţi respondenţi se aşteaptă la un nou val de falimente bancare şi naţionalizări.

Principala cauză a acestei îngrijorări o reprezintă criza din zona euro, care ar putea duce la intrarea în incapacitate de plata a mai multor ţări. Şocul unui colaps al zonei euro ar afecta nu doar băncile europene, ci şi cele din alte regiuni.

“Prima consecinţă a unei prăbuşiri a zonei euro ar fi pierderi masive din credite, risc identificat pe locul doi de către bancheri. Acest lucru ar fi urmat de o criză de finanţare, băncile având accesul blocat la lichiditati şi capital”, se arată într-un comunicat al autorilor raportului.

Centrul pentru Studiul Inovaţiei Financiare a fost fondat în 1993, cu sediul la Londra, şi încearcă să identifice viitoarele tendinţe de dezvoltare ale serviciilor financiare. CSFI emite rapoartele “Banana Skins” din 1995.

Sursa articol: Mediafax.ro
Sursa foto:  reference.yourdictionary.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *