Studiu BNS: Banii UE pentru resurse umane nu reduc efectele crizei, trebuie optimizată cererea cu oferta

Rezultatele teoretic pozitive ale fondurilor structurale pentru resurse umane (POSDRU) nu se văd la scară macroeconomică, nu ameliorează situaţia pe piaţa muncii, nici nu contrabalansează efectele negative ale crizei economice, fiind nevoie de optimizarea cererii cu oferta, potrivit unui studiu BNS.

În ceea ce priveşte impactul POSDRU între 2008 şi 2011, studiul Blocului Naţional Sindical (BNS) cu titlul “Mobilitatea forţei de muncă” relevă că nu se observă nicio îmbunătăţire semnificativă a vreunui indicator de mobilitate, potrivit Mediafax.

Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat, marţi, că s-au accentuat aspectele negative precum existenţa mai multor şomeri care nu reintră în piaţa muncii şi o probabilitate mai mare pentru un angajat de devină şomer.

“Instituţiile româneşti nu ţin cont de nevoile angajatorilor atunci când fac programe de recalificare şi rezultatul este zero. Trebuie optimizată cererea cu ofera. De aceea este nevoie de o analiză şi un diagnostic cât mai corect al pieţei muncii din fiecare zonă, pentru că altfel nu ştii ce tratament să aplici”, a explicat Costin, citat de Mediafax.

Potrivit BNS, impactul negativ al POSDRU este cauzat de faptul că axele, direcţiile şi măsurile de finanţare nu au fost optimizate în raport cu nevoile pieţei muncii, dar şi de gradul scăzut de absorbţie, determinat de procedurile birocratice şi alocarea discreţionară a resurselor.

Mai multe informaţii puteţi găsi aici.

Sursa articol: Mediafax.ro
Sursa foto:  hetuur.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.