Studiu: China si-ar putea exagera intentionat PIB cu 1.000 de miliarde de dolari, publicand date eronate

steag chinaEconomia Chinei ar putea fi exagerata de autoritatile de la Beijing cu circa 1.000 de miliarde de dolari, 8-12% din activitatea economica anuala, prin publicarea de date “voit eronate” despre inflatie si PIB, arata un studiu publicat saptamana aceasta de un profesor de la Universitatea Peking din Beijing, citata de Mediafax. 

Datele macroeconomice publicate de autoritatile chineze sunt tratate cu scepticism de unii economisti, iar studiul realizat de un profesor de la HSBC Business School din cadrul Universitatii Pekin incearca sa clarifice amploarea discrepantelor, potrivit CNBC.

Exista dovezi solide care arata ca datele privind rata reala a cresterii PIB si, in cele din urma, PIB real, ar putea fi puternic exagerate”, a declarat Christopher Balding, profesor asociat la HSBC Business School si autor al raportului.

Prin “nereguli semnificative si sistematice”, estimarile oficiale exagereaza PIB real al Chinei cu 8-12%, sau circa 1.000 de miliarde de dolari, a spus Balding. PIB al Chinei s-a situat la 8.320 miliarde de dolari anul trecut.

“Daca datele privind inflatia nu sunt corecte, sau sunt voit gresite, cum par a fi de fapt, vor afecta alte segmente de date economice si financiare, conducand la disparitati mari in timp. Este ingrijorator ca un birou de statistica ar manipula si produce date eronate”, a spus profesorul.

Surse: Mediafax.ro, HotNews.ro
Foto: wikipedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.