Studiu Econtext: câţi bolnavi cronici are UE. Pe ce loc se află România

Romania are printre cei mai putini bolnavi cronici din Uniunea Europeana, dupa cum arata mai multe statistici europene.

Astfel, unul din cinci romani sufera de o boala cronica, o boala de lunga durata. Mai precis, 19,7% dintre romani sufera de o maladie de lunga durata, tara noastra ocupand astfel penultimul loc in Europa.

Pe ultima pozitie se plaseaza Bulgaria, unde 19,2% dintre cetateni sunt diagnosticati cu o boala cronica.

Din nefericire, aceasta „performanta” are la o baza un adevar trist. Avem o rata scazuta a bolnavilor cronici intrucat romanii (si bulgarii) nu au obiceiul de a-si face controale medicale regulate, scriu jurnaliştii Econtext.

Vest-europenii au acest obicei mult mai bine intiparit, iar controalele medicale regulate detecteaza bolile cronice. Din acest motiv, apar cu mai multi bolnavi cronici. Pentru ca au fost la doctor si s-au diagnosticat.

Din nefericire, noi nu avem acest obicei, nu mergem la control medical decat cand ne este foarte rau. Si nici atunci in multe cazuri.

Iata cateva date concludente in acest sens: doar 5,8% dintre angajatii din Romania sufera de o boala cronica, media europeana fiind de 20%. La fel, in cazul somerilor, doar 4,1% dintre romanii fara ocupatie au o boala de lunga durata, media europeana fiind de 30%, completează publicaţia.

La nivelul intregului bloc comunitar, tara cu cei mai multi bolnavi cronici este Finlanda. In Finlanda, 44,5% din populatie sufera de o maladie de lunga durata.

Dupa finlandezi urmeaza estonienii, 42,7% dintre acestia fiind diagnosticati cu o tulburare grava a sanatatii.

Topul statelor UE realizat în funcţie de numărul de bolnavi cronici poate fi accesat AICI.

Sursa articol: Econtext.ro
Sursa foto:  consultatii-medicale.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.