Studiu GfK: Oamenii de afaceri se aşteaptă la deteriorarea situaţiei economice în perioada următoare. 75% dintre respondenţi consideră corupţia o problemă majoră

Oamenii de afaceri se aşteaptă la deteriorarea economiei în perioada următoare, lipsa surselor de finanţare şi a celor pentru investiţii, corupţia şi accesarea fondurilor europene fiind principalii factori care vor afecta economia românească în următorul an, potrivit unui studiu GfK.

“Principalul factor care va influenţa economia în următoarele 12 luni are de-a face cu lipsa surselor de finanţare şi a celor pentru investiţii. Atunci când răspunsurile la această întrebare sunt corelate cu restul evaluărilor liderilor din mediul de afaceri, devine evidentă aşteptarea ca starea economiei să se degradeze. La această aşteptare contribuie sentimentul că se deteriorează calitatea forţei de muncă, că investiţiile (din surse publice, fonduri europene sau surse private) sunt în scădere, că situaţia financiară a populaţiei nu se îmbunătăţeşte şi că productivitatea şi profiturile scad“, se arată într-un studiu al Fundaţiei Romanian Business Leaders (RBLS), efectuată în parteneriat cu compania GfK preluat de agenţia Mediafax.

77% dintre respondenţi au indicat lipsa investiţiilor ca principalul fenomen economic important care va afecta economia în următorul an, iar 75% au indicat corupţia. Pe locul trei, cu un procentaj de 68%, se află accesarea fondurilor de investiţii, acest factor fiind urmat de pesimismul investitorilor – 68% şi incertitudinea economică – 64%.

În ceea ce priveşte fenomenele care vor afecta societatea în următorul an, antreprenorii au apreciat că exportul forţei de muncă, creşterea abandonului şcolar şi îmbătrânirea populaţiei vor avea cele mai mari influenţe sociale.

Mai multe informaţii aici.

Sursa: Mediafax.ro
Foto: angrywoodchucksblog.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.