Studiu Mercer: Femeile care ocupă posturi de conducere câştigă cu 22% mai puţin decât bărbaţii

Femeile care ocupă posturi de conducere în întreprinderi câştigă cu 22% mai puţin, în medie, decât bărbaţii din Europa, potrivit unui studiu al firmei Mercer, specializată în resurse umane, dat publicităţii marţi şi preluat de Mediafax.

În Europa de Vest, cele mai importante diferenţe de remunerare între bărbaţi şi femei au fost constatate în Germania, unde femeile care ocupă cele mai înalte funcţii în întreprinderi câştigă cu 22% mai puţin decât bărbaţii care ocupă posturi similare în ceea ce priveşte remuneraţia totală, adică luând în considerare primele şi bonusurile.

Mercer a comparat medianele salariilor bărbaţilor şi femeilor atât în ceea ce priveşte salariul de bază, cât şi remuneraţia totală.

În general, diferenţa este mai mică atunci când este luat în considerare doar salariul de bază. Spre exemplu, în Germania această diferenţă este de 10%.

În schimb, în Franţa diferenţele sunt aceleaşi, indiferent că este vorba despre remuneraţia totală sau salariul de bază, femeile cu funcţii de conducere câştigând cu 14% mai puţin decât bărbaţii.

Potrivit Mercer, în Franţa “natura funcţiilor, vechimea sau experienţa explică mai bine decât apartenenţa la un sex sau altul diferenţele salariale”.

În privinţa remuneraţiei totale, Germania este urmată de Austria (-20%), Suedia (-19%), Spania şi Grecia (-18%), Olanda (-14%), Danemarca (-12%), Irlanda (-10%), Italia, Finlanda, Marea Britanie şi Portugalia (-9%), Norvegia (-8%), Elveţia (-7%) şi Belgia (-6%).

Femeile primesc o remuneraţie totală cu 5% mai mare decât bărbaţii care deţin posturi similare în Bulgaria şi cu 3% mai mare în Rusia. În schimb, ele primesc o remuneraţie mai mică cu 18% în Lituania, urmată de România (-14%), Ungaria (-13%), Serbia (-12%), Slovacia (-11%), Polonia (-10%) şi Cehia şi Ucraina (-5%).

Mai multe informatii gasiti aici.

Sursa articol: Mediafax.ro
Sursa foto:  womensblip.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *