Studiu: O treime dintre români şi-ar deschide o afacere, dar nu au capital

numbers businessO treime dintre românii care au participat la un studiu GfK se consideră capabili să-şi deschidă o afacere, motivaţi în principal de perspectiva obţinerii unor venituri suplimentare şi independenţa faţă de angajator, însă principalul obstacol invocat este lipsa capitalului pentru demarare, notează Mediafax.

“Aproape 80% dintre tinerii români sub 30 de ani au o atitudine pozitivă faţă de munca pe cont propriu, la fel ca şi în cazul celor cu diplomă universitară – 74%, cu studii medii – 63%, la persoane intervievate cu copii – 71%. Bărbaţii oferă o rată de acceptare mai ridicată a activităţilor independente (68%) în comparaţie cu femeile (63%)“, relevă studiul “Antreprenoriatul în România în 2012 şi spiritul antreprenorial în Europa”, potrivit sursei citate.

Principalele motivaţii pentru români de a porni o afacere sunt perspectiva unui al doilea venit – 55%, independenţa faţă de angajator – 30% şi autorealizarea / posibilitatea de a materializa propriile idei – 23%.

Pentru majoritatea europenilor intervievaţi, independenţa faţă de angajator ocupă primul loc – 45%, urmată de autorealizare – 38% şi perspectiva celui de-al doilea venit – 33%.

Lipsa capitalului incipient, situaţia economică incertă, precum şi teama de eşec sunt principalele obstacole resimţite la nivel european când vine vorba de întemeierea propriei afaceri. În România, “lipsa capitalului incipient” este resimţit într-o pondere de 67%, media europeană fiind de 57%.

În România, studiul a fost efectuat în primăvara-vara anului trecut pe un eşantion de aproape 1.100 de bărbaţi şi femei cu vârsta de peste 15 ani, reprezentativ la nivel naţional, cu o marjă de eroare de 3%.

Sursa: Mediafax.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.