Studiu Raiffeisen Research: Nu exista semne ale unei crize a creditarii in Europa Centrala si de Est

„Atitudinea managerilor din Europa Centrala si de Est si din Austria s-a schimbat in bine fata de perioada de iarna”, spune Peter Brezinschek, seful Raiffeisen Research, o unitate a Raiffeisen Bank International AG (RBI), citat de HotNews.ro.

Conform Raiffeisen Research, imbunatatirea perspectivelor economice ale Germaniei, de departe cea mai importanta destinatie a exporturilor tarilor din ECE, a fost principalul motiv pentru cresterea previziunilor legate de PIB. „In momentul de fata, criza datoriei suverane din Europa nu pare sa afecteze tarile Europei Centrale si de Est”, adauga Brezinschek. Analistul-sef se asteapta ca ECE in ansamblul sau sa cunoasca o crestere medie a PIB-ului de 2,6 procente in 2012, in crestere fata de cele 2% estimate in decembrie. „Tinand cont de faptul ca PIB-ul zonei euro va scadea cu 0,5 procente este evident ca ECE ramane zona de crestere a Europei”, spune Brezinschek.

Analistii Raiffeisen Research resping ideea ca Europa Centrala si de Est va fi lovita puternic de un fenomen de reducere a gradului de indatorare a sectorului bancar vest-european. „Consideram ca nu exista nici un semn al unei crize a creditarii in CSI si EC, cu exceptia Ungariei”, spune Brezinschek. Nu poate fi pus la indoiala faptul ca vor exista provocari in cateva tari din ESE, cum ar fi o crestere redusa a volumului de credite si o crestere a creditelor neperformante. „Cu toate acestea, depozitele raman la niveluri sanatoase in toate tarile Europei Centrale si de Est. In consecinta, rapoartele credite-depozite au cunoscut o tendinta descrescatoare in majoritatea tarilor ECE in ultimele 9-12 luni”, adauga analistul-sef. In plus, expertul se asteapta la stabilizarea ratelor creditelor neperformante in sectoarele bancare cele mai solide: Polonia, Rusia, Republica Ceha si Slovacia.

Mai multe informații aici.

Sursa foto: istockphoto.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *