STUDIU: România pierde circa 18,6 miliarde de euro din cauza condiţiilor precare de sănătate

România pierde circa 18,6 miliarde de euro, adică15% din PIB-ul din 2010, din cauza condiţiilor precare de sănătate, potrivit unui studiu privind industria farmaceutică, informează Mediafax.

Dacă starea sănătăţii populaţiei ar ajunge la nivelul mediu din UE, România ar avea surplus economic de 6,7 miliarde de euro, este una dintre concluziile prezentate în studiul menționat.

Studiul “Industria farmaceutică din România: principalele tendinţe şi impactul asupra societăţii şi economiei”, a fost lansat, marţi, de Institutul de Prognoză Economică din cadrul Academiei Române, cu sprijinul filialei din România a Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA) – Local American Working Group.

Conform rezultatelor studiului, starea sănătăţii populaţiei din România ar putea atinge media UE dacă vor creşte cheltuielile cu sănătatea cu cinci procente din PIB în următorii zece ani.

“Comparativ cu situaţia în care starea de sănătate a populaţiei s-ar situa la un nivel ideal, România pierde, în acest moment, în jur de 18,6 miliarde de euro – adică15% din PIB-ul din 2010, în urma condiţiilor precare de sănătate. De asemenea, dacă starea sănătăţii românilor ar ajunge la nivelul mediu din Uniunea Europeană, România ar avea un surplus economic de 6,7 miliarde de euro – adică 6% din PIB-ul din 2010”, potrivit autoritlor studiului.

Ca şi consecinţă a bolilor, România pierde în medie aproape 16.000 de ani de viaţă activă la 100.000 de persoane într-un ciclu de viaţă (anii de viaţă ajustaţi în funcţie de incapacitate – DALY), clasându-se printre ţările cu cea mai mare povară a bolilor în Europa Centrală şi de Est.

Mai multe informații despre studiu, aici.

Sursa articol: MEDIAFAX
Sursa foto: spitalulsfconstantin.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *