Studiu: România s-ar putea confrunta în 2020-2025 cu o supracapacitate de producţie a electricităţii

România s-ar putea confrunta, în 2020-2025, cu o supracapacitate de producţie a electricităţii, astfel că investiţia de patru miliarde de euro în reactoarele nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă ar putea fi inoportună, potrivit unui studiu privind sectorul energetic naţional.

“Planul naţional de investiţii (…) ar putea conduce la realizarea unei supracapacităţi instalate în sistem de circa 2.700 MW la nivelul anului 2020. (…) Această supracapacitate care ar putea exista la începutul etapei 2021-2025 ridică semne de întrebare asupra oportunităţii realizării la acea dată a unităţilor 3 şi 4 de la centrala nuclearelectrică de la Cernavodă”, se arată într-un studiu asupra priorităţile noii strategii energetice a României.

Planul naţional de investiţii prevede că până în 2020 investiţiile necesare în sectorul energetic cumulează 6,72 miliarde de euro. Din această sumă, companiile controlate de stat, prin Ministerul Economiei, ar trebui să investească 4,35 miliarde de euro.

Studiul arată că sunt “serioase semne de întrebare” legate de şansele de realizare a acestor investiţii de către companiile de stat, care au demonstrat până în prezent “imposibilitatea atragerii capitalului privat pentru finanţarea proiectelor şi şi-au atins limita de credibilitate”.

Studiul a fost elaborat de Anton Vlădescu, reprezentant al Consiliului Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei, şi de Valeriu Binig, director pentru programe de energie în compania de consultanţă Deloitte.

Sursa: Mediafax.ro
Foto: energyonline.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *