STUDIU UE: Românii au cele mai puţine masini si telefoane mobile din Europa

Doar un sfert dintre românii afectați de sărăcie au autoturism şi 57% au telefon, relevă studiul “Starea sărăciei din România în context european”, realizat de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei Române si preluat intr-un articol evz.ro.

Cercetătorii Institutului au citat un raport al Eurostat din 2010 care evidenţiază că spaniolii care nu au autoturism reprezintă doar 10% din populaţie, francezii 11%, suedezii 14%, germanii 17%, britanicii şi norvegienii 20%. La polul opus se află slovacii cu 48% din populaţie care nu are autoturism, bulgarii 67% şi românii cu 75%.

Tot românii se află pe primul loc într-un clasament al cetăţenilor europeni considerați săraci care nu au telefon – cu 43%, urmaţi de bulgari – 39%, lituanieni şi unguri – cu 10%. La polul opus, se află suedezii – nici unul dintre aceştia nu duce lipsa telefonului, iar britanicii, spaniolii, germanii şi norvegienii care nu au telefon reprezintă doar 1% din populaţie.

Maşină de spălat rufe au 45% dintre românii şi bulgarii considerați săraci, în timp ce 99% dintre spanioli beneficiază de aceasta. Românii au capacitatea de a-şi încălzi locuinţa în proporţie de 56% şi de a face faţă unor cheltuieli neaşteptate – 34%.

Din cele 7,4 milioane de gospodării din România, 44% sunt în rural, iar dintre acestea, 88% nu dispun de baie proprie. Un motiv obiectiv al lipsei băilor din casele rurale din România este acela că nu există încă apă curentă şi canalizare în toate satele. În anul 2009, potrivit Institutului Naţional de Statistică, numai 13% dintre locuinţele rurale erau racordate la reţeaua centrală de canalizare, ponderea respectivă fiind cea mai redusă din UE.
În UE, o persoană săracă este aceea al cărei câştig salarial se ridică la mai puţin de 60 % din salariul mediu la nivel naţional.

Potrivit acestei definiţii, în UE, peste 16 % din populaţia salarială se află într-o asemenea situaţie (79 milioane de salariaţi). Dacă în Marea Britanie un angajat ce trăieşte în sărăcie câştigă un salariu minim de 967 euro (£841,49), un angajat român ce trăieşte în sărăcie câştigă un salariu minim de 159 euro (£141,49), adică cel mai mic salariu minim din ţările UE.

Raportul complet, dar si mai multe informatii puteti afla accesand articolul de pe evz.ro: http://www.evz.ro/detalii/stiri/studiu-romanii-au-cele-mai-putine-masini-si-telefoane-mobile-din-europa-950358.html

Sursa foto: observator.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.