SUA comemorează 11 ani de la atentatele de la WTC

America comemorează, astăzi,  11 ani de la atentatele care au marcat  nu numai SUA, ci o lume întreagă. Familiile victimelor vor trăi din nou durerea în momentul în care vor fi citite numele celor 2.753 de victime care au pierit în urma atacului asupra turnurilor gemene de la New York şi de la Pentagon, scrie Adevarul in pagina electronica.

Atentatele din 11 septembrie 2001 au fost comise de 19 membri ai reţelei al-Qaida, care au deturnat patru avioane comerciale şi au lovit, la intervale de câteva minute, turnurile gemene World Trade Center din New York şi clădirea Pentagonului. După 11 ani, familiile victimelor consideră „Ground Zero” un loc sacru, dar  marele public este mai înclinat să întoarcă pagina. Primarul New Yorkului, Michael Bloomberg, a evocat încă de anul trecut posibilitatea de a reduce acest trist ritual comemorativ, dar şi-a atras furia unor familii ale victimelor.

Este America de după 11 septembrie 2001 capabilă să răspundă traumelor provocate de terorism? Din păcate, scrie cotidianul „The New York Times”,  până de curând, în SUA  a existat o prea mică preocupare faţă de conceptul de „rezilienţă”, termen preluat din psihologie şi care înseamnă capacitatea individului de a face faţă traumelor, schimbărilor majore.

Două ţări, Israelul şi Marea Britanie, au de multă vreme programe care să pregătească populaţia să facă faţă şi psihologic unor astfel de fenomene. Astfel, după un atentat cu bombă într-o piaţă din Ierusalim, zona s-a redeschis peste o oră, la fel, în cazul atentatului terorist împotriva metroului din Londra, oraşul şi-a plâns morţii, dar  circulaţia metroului nu a fost oprită decât pentru scurt timp. Pe baza experienţei celor două ţări amintite, conducători militari americani au instituit programe de pregătire pentru asemenea traume.

Sursa: Adevarul.ro
Foto: en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *