SUA continuă planul de instalare a sistemului antirachetă în România şi Polonia

Directorul Agenţiei de Apărare Antirachetă (MDA) a Pentagonului, locotenent-generalul Patrick O’Reilly, a afirmat miercuri, într-o audiere la Senat, că armata continuă planurile de instalare a sistemului antirachetă Aegis Ashore în România şi Polonia.

În cursul unei audieri într-o comisie a Senatului american privind cererea de buget a MDA de 7,75 miliarde de dolari pentru 2013, generalul a precizat că armata continuă planurile de instalare pe uscat, în Europa Centrală, a unor interceptori maritimi modificaţi, relatează Washington Times în ediţia online, preluat de Mediafax. Sistemul antirachetă Aegis este denumit SM-3 Block IIA şi este dezvoltat împreună cu Guvernul japonez.

“Sistemul Aegis Ashore este o abordare foarte eficientă din punctul de vedere al costurilor pentru a lua capacitatea dovedită pe mare şi a o muta efectiv pe uscat”, a afirmat el. Versiunea terestră reduce necesarul de sprijin de la 270 de marinari pe fiecare navă Aegis, la mai puţin de 35 de militari pe uscat, a explicat acesta.

Întrebat despre informaţiile potrivit cărora reprezentantul Departamentului de Stat privind scutul antirachetă, Ellen Tauscher, ar fi promis recent Rusiei garanţii scrise că sistemul nu va fi îndreptat împotriva potenţialului său balistic, O’Reilly a declarat că nu este “la curent cu propuneri specifice”. Pentagonul insistă că sistemul antirachetă din România şi Polonia va fi folosit pentru a contracara eventuale rachete cu rază medie de acţiune lansate de Iran.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  wmdexpert.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *