Franța cere explicații SUA pentru spionajul electronic

Laurent FabiusMinistrul francez de Externe, Laurent Fabius (foto), l-a convocat pe ambasadorul SUA în Franța, după apariția unor noi informații legate de spionajul american. Agenția Națională de Securitate din SUA a monitorizat și înregistrat peste 70 de milioane de apeluri telefonice din Franța, pe o perioadă de 30 de zile, scrie, azi, cotidianul francez Le Monde, citat de CNN.

Franţa a făcut apel la Statele Unite ale Americii să dea „explicaţii” cu privire la dezvăluirile „şocante” potrivit cărora Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a interceptat de o manieră masivă comunicaţiile telefonice ale unor cetăţeni francezi, a declarat și ministrul de interne, Manuel Valls, citat de France Presse.

Aceste dezvăluiri sunt „şocante şi vor avea nevoie de explicaţii precise din partea autorităţilor americane în orele ce urmează”, a afirmat Valls pentru postul de radio privat Europe 1, conform Agerpres.

Le Monde scrie că agenții americani monitorizau oamenii de afaceri, oficialii francezi, ca și suspecții de terorism. Iar înregistrările se făceau în funcție de anumite cuvinte-cheie. Agenția a interceptat și milioane de mesaje scrise.

Ziarul nu precizează dacă operațiunea, cu nume de cod US-985D, se mai află încă în desfășurare.

Sursa: EVZ.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *