Propunerile lui Obama pentru șefia Pentagonului și a CIA stârnesc controverse

Preşedintele american, Barack Obama, l-a nominalizat pe Chuck Hagel, un fost senator moderat republican, pentru postul de secretar al Apărării şi l-a propus pe John Brennan, consilierul său pe probleme de luptă împotriva terorismului, pentru funcţia de şef al CIA.

Ambele propuneri sunt considerate controversate, şi nu se ştie dacă vor trece de Senat, notează Adevarul.ro. Liderul de la Casa Albă a spus că principalul criteriu pe baza căruia a luat deciziile de numire a fost cine va face cea mai bună treabă în a asigura securitatea Statelor Unite.

Republicanii îl acuză pe Hagel că s-a opus sancţiunilor americane împotriva Iranului, a votat împotriva unei rezoluţii care cataloga Gărzile Revoluţionare Iraniene drept organizaţie teroristă. În chestiunea relaţiilor cu Israelul, Hagel e criticat pentru că favorizează negocieri directe cu organizaţia Hamas şi pentru că a avut poziţii critice la adresa lobby-ului proisraelian.

În ceea ce-l priveşte pe John Brennan ( 57 de ani), propus la şefia CIA, acesta a fost criticat pentru legăturile sale cu tehnicile dure de interogare folosite în timpul administraţiei preşedintelui George Bush. John Brennan s-a aflat în centrul politicii pentru securitate de la Casa Albă, de pe poziţia de şef în probleme de combatere a terorismului.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  wikipedia

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.