SUA refuză să cotizeze mai mult la FMI pentru a ajuta Europa

Statele Unite ale Americii s-au opus propunerii de dublare a capacităţii de creditare a Fondului Monetar Internaţional ca parte a unui efort pentru sprijinirea Europei, a cărei economie dă semne de reintrare în recesiune, anunta Adevarul.ro.

Planul, care avea susţinerea mai multor state dezvoltate, a fost prezentat la Summitul G20 care a început astăzi la Paris. Principalul obiectiv era înlăturarea riscului generat de criza datoriilor de stat din zona euro.

Potrivit unor surse care au participat la discuţii, există oficiali care sprijină injectarea a 350 de miliarde de dolari în FMI pentru a înfiinţa o plasă de siguranţă pentru Europa, informează Reuters. Alte opţiuni luate în considerare au fost acordarea de împrumuturi şi vehicule speciale de finanţare.

Însă Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei Americane, nici nu a vrut să audă de una ca aceasta.  SUA sunt cel mai mare contributor la FMI, urmate de Japonia, Germania şi China.  Toate aceste state au fost de acord că actuala capacitate de creditare a Fondului – 380 de miliarde de dolari – este suficientă. Canada şi Australia s-au opus şi ele propunerii.

Sursa articol: Adevarul.ro

Sursa foto: telegraph.co.uk

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *