SUA şi teama faţă de extinderea crizei euro

Ben Bernanke, şeful Băncii Centrale americane (Fed), a anunţat cu puţin înaintea sumitului G20 că economia SUA se redresează mai încet decât se estimase iniţial.

 

Şedinţa Fed a fost şi de această dată umbrită de criza euro. Înaintea deplasării preşedintelui Obama la summitul G20 de la Cannes, Banca Centrală americană s-a văzut nevoită să corecteze din nou descendent prognozele privind evoluţia economiei Statelor Unite în următorii ani.

Iar criza euro joacă un rol decisiv, potrivit şefului Fed Ben Bernanke. Economia americană nu poate suporta consecinţele extinderii crizei europene. Totuşi, americanii nu pot face nimic pentru a ameliora situaţia din Europa.

“În mod evident, responsabilii sunt în Europa – şefii de stat şi de guvern de la faţa locului. Lor le revine responsabilitatea de a găsi soluţii viabile la problemele foarte mari cu care se confruntă”, a declarat Bernanke.

Şeful Fed a declarat că el însuşi, şeful trezoreriei americane şi mai mulţi experţi economici din Statele Unite au încercat să dea sfaturi europenilor, dar: “Uneori ei acceptă sfaturile, alteori nu.”

Şeful Fed se pregăteşte pentru toate eventualităţile: “În cazul în care lucrurile vor evolua negativ, instrumentele monetare şi financiare ale Rezervei Federale sunt pregătite să protejeze economia americană de problemele europene”, a conchis Bernanke.

Autori: Rüdiger Paulert/ Maria Pascu

Articolul integral poate fi accesat pe Deutsche Welle.

Sursa foto: drpinna.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.