Statul federal american intră în şomaj tehnic parţial, o premieră în ultimii 17 ani

US_Flag_BacklitStatul federal american a intrat în şomaj tehnic parţial, marţi dimineaţa, pentru prima dată în ultimii 17 ani, situaţie care va afecta sute de mii de funcţionari, în lipsa unui acord privind bugetul în Congres.

În pofida unor tratative intense şi a unei seri de du-te-vino între Senatul cu majoritate democrată şi Camera Reprezentanţilor, dominată de republicani, niciun proiect de lege a finanţelor nu a putut fi adoptat la timp pentru începerea exerciţiului bugetar 2014, care a debutat marţi, la ora 00.00 (07.00 ora României), notează Gandul.info.

Prin urmare, Casa Albă le-a ordonat agenţiilor federale, cu puţin timp înainte de miezul nopţii, să înceapă încetarea parţială a activităţii, pentru care s-au pregătit.

Barack Obama a încercat o ultimă intervenţie luni, avertizând că o paralizare a statului federale ar avea “consecinţe economice foarte reale pentru oameni în viaţa de zi cu zi şi imediat”.

Peste 800.000 de funcţionari federali consideraţi neesenţiali dintr-un total de peste două milioane, ar trebui să intre în concediu forţat fără plată începând de marţi dimineaţa. Efectivele administraţiei se vor reduce la minimul vital, unele agenţii urmând să funcţioneze cu doar 5 la sută din efective. Cei 800.000 de funcţionari  vor avea la dispoziţie patru ore pentru a se prezenta la birou, a-şi aranja lucrurile, pentru a-şi anula şedinţele şi a se întoarce acasă, fără garanţia unei plăţi retroactive.

Mai multe informatii, AICI.

Sursa: Gandul.info
Foto: wikipedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *