SUA sunt pregătite să ofere Rusiei detalii tehnice despre scutul antirachetă din Europa

Statele Unite sunt pregătite să ofere Rusiei detalii tehnice despre rachetele de interceptare ale scutului american antirachetă ce va fi instalat în Europa, relatează cotidianul rus Kommersant, citând surse americane, transmite RIA Novosti, în pagina electronică.

Cotidianul a precizat că specialişti ruşi au fost invitaţi să participe la teste ale rachetei de tip SM-3 RIM-161 şi să viziteze sediul Comandamentului Nord-American al Apărării Aerospaţiale (NORAD), la baza aeriană Peterson din Colorado.

Kremlinul consideră că extinderea scutului antirachetă american în Europa este o potenţială ameninţare pentru arsenalul nuclear rus, în timp ce Washingtonul încearcă să convingă Moscova că sistemul nu reprezintă o ameninţare pentru Rusia şi este necesar pentru a contracara atacuri cu rachete din partea unor ţări ca Iranul.

Disputa privind scutul antirachetă dintre Rusia şi SUA a subminat eforturile de îmbunătăţire a relaţiilor dintre cei doi foşti inamici din Războiul Rece şi este intensificată de incertitudinea privind politica americană după alegerile prezidenţiale din noiembrie 2012.

Articolul a fost preluat de pe site-ul gandul.info.

Sursa foto: bookbuilder.cast.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *