Suedia, tara europeana in care donatiile la biserica se fac cu cardul. Dupa prima data din 1661, suedezii ar putea renunta la bancnote

Suedia, primul stat european care a folosit bancnote, în 1661, ar putea fi şi primul care va renunţa la hârtiile-monedă, potrivit postului american de televiziune CBS, preluat de Gandul.info.

Suedezii folosesc tot mai des banii digitali şi au ajuns să facă până şi donaţii la biserici cu cardul. În majoritatea oraşelor din aceată ţară, biletele de autobuz nici nu pot fi cumpărate cu cash şi tot mai multe magazine acceptă doar plata cu cardul. Ba mai mult, există bănci care nici nu mai oferă clienţilor sau nu mai acceptă bani fizici. “Nu văd de ce ar trebui să mai tipărim bancnote”, a declarat fostul membru al trupei ABBA Bjoern Ulvaeus, adept al viziunii unei lumi fără bani lichizi.

Ulvaeus susţine că scoaterea coroanei suedeze din portofele este şi o importantă problemă de securitate. El a devenit adeptul tranzacţiilor online sau cu cardul după ce fiul lui a fost jefuit de trei ori. Dacă nu ar exista bani gheaţă, hoţii nu ar avea ce fura, susţine cântăreţul. Acelaşi lucru îl susţine şi Asociaţia Bancherilor din Suedia, care spune că diminuarea economiei cash a avut deja un impact puternic asupra ratei criminalităţii. Jafurile de bănci au scăzut în Suedia de la 110, câte au fost înregistrate în 2008, la 16 anul trecut.

Nu toată lumea este la fel de încântată de perspectiva unei economii digitale, arată CBS News. “Există oraşe în care nici nu mai ai ce căuta într-un oficiu bancar cu cash”, s-a plâns Curt Persson, preşedintele Organizaţiei Naţionale a Pensionarilor din Suedia, care a subliniat că vârstnicii nu ştiu cum să folosească un card sau cum să facă plăţi pe internet.

Noul trend economic a afectat până şi lăcaşurile de cult. Un astfel de exemplu este biserica Carl Gustaf din Karlshamn, sudul Suediei, unde vicarul Johan Tryberg a instalat un cititor de carduri lângă cutia milei, pentru a se adapta la noua eră a plăţilor electronice. “Mai mulţi oameni au venit la mine în repetate rânduri şi mi-au spus că nu au bani cash, dar că ar vrea să facă o donaţie”, a explicat Johan Tryberg.

Unul dintre dezavantajele economiei digitale este riscul fraudelor cibernetice, care au crescut de şase ori în ultimii 11 ani. Totodată, mulţi oameni nu sunt încântaţi că fiecare tranzacţie electronică pe care o fac este înregistrată.

Sursa articol: Gandul.info
Sursa foto: creditcardexpert.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *