Suedia îndeamnă UE să fie mai dură cu România

UE ar trebui să fie mai fermă în privinţa cerinţelor ca România să respecte libertatea de exprimare şi drepturile omului, a declarat ministrul suedez pentru Afaceri Europene, în contextul escaladării luptei politice dintre premierul şi preşedintele români, relatează postul Radio Suedia, potrivit Realitatea.net.

Potrivit site-ului postului, Sverigesradio.se, Birgitta Ohlsson a pledat pentru strategii UE mai dure în privinţa respectării drepturilor omului în statele “mai noi” din cadrul blocului european. Ea a apreciat că, deşi cerinţele dinaintea aderării la UE sunt “stricte” în privinţa responsabilităţii referitoare la drepturile omului şi democraţie, este mai dificil ca state să fie monitorizate în aceste domenii după aderare.

Olsson a declarat că doreşte să creeze un “sistem de clasificare” a statelor UE din perspectiva drepturilor omului. “Trebuie să numim, (să facem de) ruşine şi să expunem (problemele unor) ţări, ci nu să ne fie teamă să utilizăm sancţiuni”, a subliniat ea.

În opinia ministrului suedez, UE ar trebui să nu evite să utilizeze sancţiuni împotriva ţărilor care “subminează” drepturile omului. “Dacă nu rezolvăm problemele pe care le avem în România, creăm un standard rău pentru ţări care vor să adere la UE, ca Serbia şi alte ţări din Balcani. De aceea este important să fim mai duri”, a subliniat Birgitta Ohlsson pentru Sverigesradio.

Natura luptei pentru putere din România a ridicat întrebări dacă această ţară, care a aderat la UE pe 1 ianuarie 2007, este suficient de democratică, potrivit postului. Preşedintele Traian Băsescu (centru-dreapta) a fost suspendat de o coaliţie condusă de premierul Victor Ponta (centru-stânga) în Parlament. Un referendum va stabili duminică dacă preşedintele, suspendat din funcţie, va fi nevoit să demisioneze.

Sursa: Realitatea.net
Foto:  hansforsberg.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *