Summit UE: Germania rezistă presiunilor, iar consensul politic pare că se va lăsa din nou aşteptat

Liderii UE se pregătesc pentru o nouă încercare de a-şi aplana divergenţele şi a găsi o soluţie de ieşire din criză, cu o Germanie tot mai izolată, cu cereri pentru ajutor extern din partea Spaniei şi Ciprului şi cu propuneri radicale de integrare fiscală şi economică a statelor euro, arată Mediafax.

“Lumea şi-a imaginat prea multe zile ale judecăţii în ultimii ani, iar Europa a reuşit să amâne în continuu. Astăzi, problema este că, într-adevăr, mizele au devenit mult mai ridicate. Nu mai vorbim despre mica Grecie, ci despre mai marea Spanie şi chiar uriaşa Italie”, comentează pentru Bloomberg Sebastian Paris-Horvitz, analist la HSBC Private Bank Suisse, în Paris.

“Negociatorii cheie, inclusiv cancelarul german, nu înţeleg cu adevărat pe ce perioade de timp se lucrează. Crizele financiare îţi dau câteva zile să acţionezi. Pentru reforme structurale este nevoie de ani”, a afirmat recent Niall Ferguson, profesor de istorie economică la Universitatea Harvard.

Liderii UE vor discuta, joi şi vineri, un plan de 10 ani care vizează integrarea mai strânsă a zonei euro, prezentat de preşedintele UE Herman Van Rompuy. Proiectul porneşte de la supravegherea în comun a băncilor şi garantarea depozitelor la nivelul zonei euro, urmată de sau în paralel cu înaintarea “bazată pe criterii şi progresivă” către emisiuni comune de obligaţiuni ale statelor euro. Programul propus sugerează că UE ar putea impune limite pe bugetele statelor membre şi pe gradul de îndatorare a ţărilor din zona euro.

Merkel a respins categoric miercuri introducerea obligaţiunilor comune ca măsură pentru scăderea costurilor de finanţare a Spaniei. La câteva ore după ce Rajoy a lansat un apel pentru ajutor din partea Europei, Merkel a afirmat că obligaţiunile euro, titlurile euro şi fondurile de amortizare a datoriilor nu ar fi constituţionale în Germania şi ar fi, din punct de vedere economic, “greşite şi contraproductive”.

“Mă tem că la summit se va vorbi mult prea mult de datorii comune şi mult prea puţin despre îmbunătăţirea supravegherii şi măsuri structurale. Supravegherea şi răspunderea (comună asupra datoriilor – n.r.) trebuie să meargă în paralel. Datoriile nu pot fi comune înainte de implementarea unor mecanisme adecvate de supraveghere şi control”, a spus Merkel miercuri, la Berlin, în timpul unei întâlniri cu parlamentarii.

Referitor la planul prezentat de Van Rompuy, Merkel a salutat propunerile şi s-a arătat de acord cu cele patru direcţii fundamentale de acţiune descrise în proiect, însă a respins categoric ideea că Germania ar putea suporta costurile.

“Resping decisiv presupunerea din acest raport că principiul colectivizării are prioritate”, a afirmat Merkel.

Ţările trebuie să respecte reglementările în vigoare şi să-şi consolideze competitivitatea economică prin reforme structurale, “folosind fruntaşii Europei drept standard, şi nu mediocritatea”, a arătat cancelarul german.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  markanthonysammut.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *