Summitul G20 începe astăzi: Reuniunea celor mai puternici lideri ai lumii stă sub semnul primei întâlniri Donald Trump-Vladimir Putin. Un nou început sau prelungirea dezacordurilor?

de Robert Lupițu

Liderii celor mai puternice 20 de economii ale lumii – care reunesc 85% din producția globală, 80% din comerțul mondial și două treimi din populația lumii – se întâlnesc vineri și sâmbătă pentru al 12-lea summit G20, primul găzduit de Germania, prilej și pentru multe întrevederi bilaterale la nivel înalt și care va marca alte premiere importante.

Pe agenda oficială a summitului figurează priorități precum o creștere economică mai incluzivă, implementarea Agendei ONU 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, drepturile femeilor, criza refugiaților și criza migrației în Europa sau combaterea terorismului, însă contextul în care acest summit va avea loc este unul foarte dens: Coreea de Nord a testat prima sa rachetă balistică intercontinentală, Donald Trump a retras SUA din cel mai mare acord multilateral global al timpurilor noastre – cel privind schimbările climatice, iar Uniunea Europeană și Japonia au transmis un mesaj clar prin acordul de principiu, în ajunul summitului G20, asupra unui acord de liber schimb.

“Cred că avem o voinţă comună să ne întârim relaţiile multilaterale la acest summit G20, şi că avem nevoie de o societate deschisă, mai ales în privinţa schimburilor comerciale”. (Angela Merkel, cancelarul Germaniei și gazda reuniunii G20)

Momentul zero al summitului: prima întâlnire Trump-Putin

FOTO: Flickr/NATO

Prima zi a summitului G20 va gravita, inevitabil, în jurul celei dintâi întâlniri dintre președintele SUA, Donald Trump, și omologul său rus, Vladimir Putin, o reuniune informală în care cei doi lideri sunt așteptați să își ia pulsul unul altuia și să dea un semnal pentru viitorul relațiilor americano-ruse în perioada ce urmează, fie el de menținere a dezacordurilor și tensiunilor pe dosare cheie – Siria, Ucraina – fie privind o relansare a acestor relații în contextul amenințării balistice nord-coreene, a luptei împotriva terorismului și a unui subiect extrem de complex: echilibrul strategic și controlul armelor nucleare. De altfel, prima întâlnire Trump-Putin va avea loc la jumătate de an după ce liderul SUA și-a preluat mandatul de președinte. Până în prezent, cei doi au avut doar câteva convorbiri telefonice.

FOTO: Kremlin

Deși există voci internaționale care au repetat în dese rânduri că Vladimir Putin nu va avea în Donald Trump un interlocutor pe măsură, președintele SUA nu doar că pare să se fi pregătit pentru acest moment, însă și-a conturat și postura fermă în discuții prin mesaje de la distanță. Participarea la G20 a liderului american are loc după o escală la Varșovia în care Trump a adoptat poziții care vor stârni nemulțumirea Moscovei. Dincolo de angajamentul american pentru securitatea europeană, fapt pe care liderul SUA l-a afirmat cu greu pe parcursul începutului său de mandat, dar care acum devine o regularitate, Donald Trump a lansat o provocare strategică, poziționându-se drept o alternativă energetică la adresa monopolului gazului rusesc, afirmând chiar că nu își dorește ca națiunile europene să mai fie ”ostatice” acestui monopol.

Importante figuri internaționale – printre care fostul secretar de stat al SUA, Henry Kissinger, și fostul președinte sovietic, Mihail Gorbaciov – au făcut un apel pentru un nou început în relațiile ruso-americane, o resetare pe care analiștii internaționali o așteaptă de fiecare dată când apare un nou leadership la nivelul uneia dintre cele două mari puteri.

12 summituri G20, 12 participări pentru Angela Merkel. Ce lideri mai participă pentru prima oară

Summitul de la Hamburg, precedat de o serie de violențe după ciocniri între forțele de ordine și protestatari, va fi prima reuniune G20 la care participă liderul american, dar și președintele francez, Emmanuel Macron, președintele sud-coreean, Moon Jae-in și premierul italian, Paolo Gentiloni. Al 12-lea summit G20 va fi summitul cu același număr și pentru cancelarul german, Angela Merkel, însă primul pe care îl găzduiește.

Compus din 19 state și Uniunea Europeană, grupul celor 20 se va reuni într-un context fără precedent. Conceput ca un forum al miniștrilor de finanțe în 1999 și transformat în summit la nivel înalt 2009 ca răspuns la criza economico-financiară, reuniunea de anul acesta este învăluită de un fond mai curând strategic: economia globală își menține ritmul de creștere de la 3.1% în anul 2016, la previziuni de 3.4% și 3.6% în anii 2017-2018, conform Fondului Monetar Internațional, astfel că provocările cele mai acute asupra cărora liderii G20 vor viza domenii care pot pune în pericol dezvoltarea economică la nivel mondial. 

Primul summit G20 pentru Donald Trump

Liderul american, Donald Trump este așteptat să insiste asupra aspectelor legate de securitate – lupta globală împotriva terorismului și amenințarea nord-coreeană conturată zilele trecute prin lansarea primei rachete balistice intercontinentale – și a faptului că majoritatea înțelegerilor comerciale sau acordurilor globale în care SUA sunt implicate sunt dezavantajoase pentru Statele Unite. De altfel, Donald Trump va reprezenta SUA la summitul G20 din postura liderului care a decis retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris privind schimbările climatice și din Parteneriatul Transpacific.

Vladimir Putin leagă protecționismul economic de sancțiunile împotriva Rusiei

Președintele rus, Vladimir Putin, urmează să lege problema protecționismului de sancțiunile occidentale impuse Rusiei, așa cum a arătat liderul de la Kremlin într-un editorial pentru presa germană. Putin va sublinia că Rusia este în favoarea unei ordini comerciale deschise pentru a stimula creșterea globală însă că sancțiunile impuse împotriva Moscovei sunt o “formă sub acoperire” de protecționism.

Atât președintele rus, cât și omologul chinez, Xi Jinping, vor participa la summitul G20 la câteva zile distanță după ce au semnat acorduri comerciale de 10 miliarde de dolari, într-o nouă dovadă a bunelor relații economice dintre cele două țări.

UE și Japonia vin la pachet cu angajamentul unui acord comercial

Uniunea Europeană și Japonia vor participa la summitul G20 cu un mesaj clar: viitorul economiei globale depinde de eliminarea barierelor comerciale și înfăptuirea acordurilor de acest tip. De altfel, mesajul are și un important fundament scriptic: joi, cu o zi înainte de summitul G20, liderii instituțiilor UE și premierul japonez au stabilit un acord de principiu asupra Acordului de Parteneriat Economic și a Acordului de Parteneriat Strategic între Uniunea Europeană și Japonia.

Sursă foto: ec.europa.eu

”Acordul de Parteneriat Economic dintre UE și Japonia va reprezenta baza unui parteneriat strategic pentru un comerț liber și corect și împotriva protecționismului”, se arată în textul declarației care mandatează echipele de negociere să finalizeze cât mai rapid textul acordului pentru a începe procesul intern specific UE, respectiv Japoniei, pentru decizia finală asupra acordului.

G20, grupul țărilor bogate și al principalelor economii emergente, grupează state care generează 85% din activitatea economică a lumii și aproape două treimi din populația planetei. Grupul reunește Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franța, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA, Turcia și Uniunea Europeană.

La reuniunea G20 din acest an participă, în calitate de invitați, liderii din Guinea, Olanda, Norvegia, Senegal, Singapore, Spania și Vietnam. La Hamburg vor participa și reprezentanții altor importante organizații internaționale precum președintele Băncii Mondiale, directorul Fondului Monetar Internațional, secretarul general al ONU sau secretarul general al OCDE.

 

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *