Summitul G20, la final: Grecia abandoneaza referendumul, Italia a fost pusa sub supravegherea FMI

G20, care incearca sa evite cu orice pret o propagare a crizei grecesti, posibila in continuare, in ciuda abandonului controversatului referendum propus de Papandreou, a decis sa plaseze Italia sub supravegherea FMI si a anuntat masuri destinate evitarii unei noi recesiuni mondiale, relateaza hotnews, citând AFP.

Grecia a anuntat oficial vineri ca a renuntat la proiectul de referendum asupra planului de salvare, care a aruncat luni in incertitudine viitorul Zonei Euro si a provocat stupoarea partenerilor din sânul G20.

Dar, intre timp, presiunea pietelor s-a accentuat asupra Italiei, a treia economie din Zona Euro si al patrulea contractor de credite din lume, si principala tinta a investitorilor in cazul contagiunii crizei.

“Problema” este “o lipsa de credibilitate a masurilor care au fost anuntate”, a explicat directorul general al FMI, Christine Lagarde.

Liderii tarilor din G20, care reprezinta 85% din economia mondiala, au examinat mijloacele de intarire a mecanismelor de salvare indispensabile pentru evitarea contagiunii crizei datoriilor care afecteaza Europa de aproape doi ani.

G20 s-a angajat sa procedeze astfel incat “resurse suplimentare sa poata fi mobilizate rapid” de catre FMI, potrivit declaratiei finale a summitului.

Dar mai multe tari, cu Statele Unite in frunte, s-au aratat reticente in a preciza o cifra exacta, atat timp cat Zona Euro nu isi regleaza problemele, a spus un membru al unei delegatii, sub protectia anonimatului. “Este multa presiune asupra Zonei Euro din partea a numeroase tari”, a explicat la randul sau un oficial britanic.

Cancelarul german Angela Merkel a recunoscut, de altfel, ca “practic nici una dintre tarile prezente” nu a anuntat deocadata ca doreste sa participe la Fondul de salvare din Zona Euro.

Principalele economii ale planetei si-au exprimat dorinta de a pune cresterea economică pe fundamente durabile si sa corecteze dezechilibrele economice mondiale.

Astfel, Germania si China se angajeaza sa ia masuri pentru a sustine cererea interna si de sustinere a cresterii mondiale, in cazul unei agravari a crizei, potrivit comunicatului final al G20.
David Cameron a declarat a doua yi după summit: Lumea nu poate astepta la infinit deciziile Zonei Euro.

Mai multe informaţii despre eveniment, puteti accesa site-ul hotnews.ro.

Sursa articol: hotnews.ro
Sursa foto: articlesofinterest-kelley.blogspot.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.