Summitul G8, dominat de criza euro

Summitul G8 al ţărilor celor mai industrializate începe astăzi, la Camp David (SUA), cu toţi ochii aţintiţi către criza datoriilor zonei euro care ameninţă revenirea economică globală.  Liderii europeni din G8 nu vor beneficia de prea multă simpatie pentru actuala situaţie economică a UE, scrie presa americană, potrivit Adevarul. Franţa şi Germania vor fi în centrul atenţiei, într-un moment în care situaţia din ce în ce mai precară a economiilor din sudul Europei şi anunţarea unor noi alegeri în Grecia, unde negocierile privind formarea unei coaliţii de guvernare au eşuat, i-au făcut pe liderii mondiali să insiste pentru o schimbare de abordare a managementului crizei.

Preşedintele american, Barack Obama, va exercita presiuni asupra cancelarului german, Angela Merkel, să sprijine pachete de stimulare economică pentru Europa în locul politicilor dure de austeritate  care au fost respinse de alegătorii greci, dar puterea sa de a influenţa liderii europeni este minimă, consideră analiştii. Deşi SUA au puterea economică de a ajuta Europa să iasă din această situaţie dificilă, administraţia Obama a luat decizia strategică de a nu se implica direct, scrie presa americană.

“Este un summit al crizei euro”, a declarat Heather Conley, directoarea Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale, din Washington. Stephanie Rickard, profesor la Şcoala de Economie din Londra, crede că liderii G8 din afara Europei vor avea un mesaj simplu pentru zona euro, spune şi anume că această problemă trebuie rezolvată.

Experţii spun că, dacă această criză nu va fi rezolvată, ţările UE vor înregistra pierderi de până la 5% din venitul naţional. Premierul Marii Britanii, David Cameron,  a criticat Germania şi alte ţări ale eurozonei pentru că nu reuşesc să stopeze destrămarea zonei euro.  Înainte de plecarea către Camp David, premierul Cameron a ţinut un discurs în care şi-a exprimat mari dubii privind supravieţuirea monedei unice în forma actuală.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  scs-logistics.net

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.