EXCLUSIV CALEAEUROPEANA.RO – ULTIMA SCRISOARE A LUI BARROSO CATRE PONTA. Presedintele CE ii scrie lui Ponta sa trimita fara intarziere la CCR listele electorale

Caleaeuropeana.ro va prezinta in exclusivitate ultima scrisoare a lui Barroso catre Victor Ponta. Click aici pentru a vedea documentul, asa cum ne-a fost transmis la redactie de la Comisia Europeana.Letter from President Barroso to Prime Minister Ponta

UE pune presiune tot mai mare asupra Guvernului Ponta, in scandalul generat de listele electorale permanente cerute de CCR. La doar cateva ore dupa ce Norica Nicolai cerea Comisiei Europene sa respecte Romania ca stat european, membru UE cu drepturi depline, iar lui Viviane Reding sa nu mai scrie pe Twitter ce ar trebui sa comuice oficial Romaniei, insusi Presedintele Comisiei Europene, i-a scris lui Victor Ponta.

Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso şi-a exprimat vineri “îngrijorarea profundă” privind evoluţiile recente din România legate de validarea de către Curtea Constituţională a referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, precizând – într-o scrisoare adresată premierului Victor Ponta – că este “crucial” ca Guvernul să transmită fără întârziere CCR listele electorale relevante, potrivit Evz.ro.

“Sunt profund îngrijorat în legătură cu recentele evoluţii privind validarea referendumului de către Curtea Constituţională (…)”, se arată în scrisoarea semnată de preşedintele CE.

“Acum este crucial ca Guvernul român să răspundă fără nicio întârziere nejustificată solicitărilor Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte transmiterea listelor electorale relevante, astfel încât Curtea să-şi poată exprima în cât mai scurt timp decizia finală privind referendumul”, atrage atenţia Barroso.

El precizează că “este extrem de important” ca, în acest context, Curtea Constituţională să fie lăsată să-şi clarifice ea însăşi poziţia în cazul în care consideră acest lucru necesar, “iar toate celelalte părţi ar trebui să se abţină de la a face propriile interpretări”.
În aceeaşi scrisoare, Jose Manuel Barroso a exprimat totodată “îngrijorările Comisiei Europene în legătură cu acuzaţiile de presiune şi intimidare a judecătorilor Curţii Constituţionale” care au fost aduse atenţiei Executivului UE.
“Am încredere că dvs. şi Guvernul dvs. veţi lua, în interesul României şi al cetăţenilor săi, deciziile necesare pentru implementarea angajamentelor pe care vi le-aţi asumat”, i-a transmis Barroso premierului român Victor Ponta.
“Implementarea deplină şi riguroasă a tuturor recomandărilor stabilite în raportul de la 18 iulie este esenţială pentru credibilitatea şi stabilitatea economică şi financiară a României”, se mai arată în scrisoare.
Barroso a mai subliniat că, prin intermediul lui Victor Ponta, face apel “la toate forţele politice din România, din Guvern şi din opoziţie, să acţioneze cu responsabilitate şi reţinere şi să-şi concentreze atenţia extrem de ferm pe nevoia urgentă de revenire la stabilitate”.
“Comisia Europeană va continua să monitorizeze situaţia îndeaproape şi va acorda o atenţie specială evoluţiilor de după referendum în raportul său viitor din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare” care va fi publicat până la sfârşitul anului, se mai menţionează în scrisoare.

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *