Zegrean: Legea referendumului are condiţia de cvorum din 2000, 14 ţări UE au acest lucru

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, miercuri, că în ceea ce priveşte referendumul este prevăzută din anul 2000 condiţia cvorumului de validare, menţionând, potrivit Gandul.info, că 14 state UE au această condiţie.

Zegrean a ţinut să precizeze că Legea referendumului prevede de la momentul adoptării ei în anul 2000 condiţia de validare a referendumului doar dacă la urne se prezintă 50% plus unu din numărul alegătorilor. Preşedintelui CC i s-a atras atenţia că în anul 2007  Curtea a constatat constituţională derogarea de prezenţă în cazul referendumului de demitere a preşedintelui.

“Nu ştiu ce a făcut Curtea, nu eram în Curte, nu eram la Curte. Eu sunt în Curte din 13 iulie 2007”, a răspuns Zegrean.

La remarca unui jurnalist că din partea Comisiei de la Veneţia nu se recomandă introducerea unui prag de prezenţă, Zegrean a precizat că “e problema lor”.

El a fost întrebat dacă cifrele luate în calcul de Curte în decizia de marţi nu ridică un semn de întrebare, din moment ce datele de la Guvern nu au fost folosite. “Nu am niciun dubiu, pentru că este cifra comunicată oficial de BEC, iar BEC a primit această cifră de la Ministerul de Interne”, a răspuns Zegrean.

Sursa: Gandul.info
Foto: ccr.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *