Fost ambasador american: Demiterea lui Băsescu ar fi întărit disfuncţii ale sistemului politic

Demiterea lui Traian Băsescu ar fi întărit disfuncţiile sistemului politic românesc, ci nu le-ar fi slăbit, scrie fostul ambasador american la Bucureşti Michael Guest, răspunzând unui comentariu al lui Mircea Geoană, într-o scurtă scrisoare publicată de New York Times în ediţia online de marţi, potrivit Realitatea.net.

Scrisoarea fostului ambasador american în România, intitulată “Reformă în România?”, datată la 6 august, în Santa Rosa (California), un răspuns la comentariul lui de Mircea Geoană “Reîntoarcerea României de pe buza prăpastiei”, publicat de New York Times (NYT) pe 3 august, este publicată, ca şi comentariul, la secţiunea Pagina de Opinii a ediţiei online de marţi a prestigiosului ziar.

“Mircea Geoană scrie că sistemul politic al României este disfuncţional. Ca fost preşedinte al Partidului Social Democrat (un detaliu biografic nemenţionat -n.a.), ar trebui să ştie mai bine”, afirmă Guest în scrisoarea sa de trei paragrafe.

“Însă agenda pe care domnul Geoană o prezintă – stat de drept, reformă judiciară, dialog politic şi lupta împotriva unor interese economice ilegitime – nu este deloc nouă”, continuă fostul ambasador american la Bucureşti.

În opinia sa, “adevărul este că niciun politician român nu a avut curajul şi îndemânarea să promoveze paşi concreţi, realizabili, ai reformei”.

“Iar oricare ar fi acuzaţiile formulate la adresa preşedintelui Traian Băsescu, demiterea sa, motivată de apeluri populiste la nemulţumire, ar fi întărit disfuncţiile (sistemului politic românesc de tipul – n.red.) câştigătorul ia totul, ci nu le-ar fi slăbit”, conchide Michael Guest, care a fost ambasadorul Statelor Unite în România în perioada 2001-2004.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET.

Foto: ohmygodot.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.