Motivarea CCR: De ce nu pot fi scoşi din liste românii cu buletine expirate şi nici cei din străinătate

Curtea Constituţională susţine, în motivarea deciziei de invalidare a referendumului, că Guvernul i-a transmis date care nu au nicio legătură cu solicitarea făcută de magistraţi. De asemenea, judecătorii CCR explică guvernului de ce nu pot fi scoşi din listele electorale persoanele care au actele de identitate expirate şi nici românii din străinătate, potrivit Gandul.info.

“Numărul de persoane ale căror acte de identitate au expirat nu priveşte această solicitare, întrucât expirarea actelor de identitate, în sine, nu determină eliminarea persoanelor în cauză de pe listele permanente. Potrivit art2, alin (1), lit.c din Legea 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, listele electorale cuprind “cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit 18 ani până la ziua alegerilor inclusiv”, legislaţia electorală nefăcând nicio distincţie care să permită interpretarea potrivit căreia expirarea actelor de identitate atrage eliminarea persoanelor care îndeplinesc condiţiile menţionate pe aceste liste. Curtea reţine doar că exercitarea dreptulului la vot este condiţionată de prezentarea unui act de identitate valabil, nu însă şi existenţa acestui drept”, se arată în motivarea CCR, citată de Antena 3.

În ce priveşte situaţia românilor domiciliaţi în străinătate, Curtea Constituţională a constatat că, potrivit datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Externe, din numărul de 3.052.397 de persoane, doar 4.475 ar trebui radiate de pe listele electorale, acestea fiind deja incluse în cei 34.654 de cetăţeni care ar trebui scoşi.

Mai multe informatii aici.

Sursa: Gandul.info

Foto: ccr.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *