Ponta: Nu putem vorbi de democrație în România dacă oamenii care votează sunt căutați de procurori

Premierul Victor Ponta i-a cerut miercuri lui Traian Băsescu, prin intermediul presei, să oprească prigoana împotriva celor care au votat la referendum, arată publicația Cotidianul.ro.

“Îmi este foarte clar că preşedintele suspendat este în spatele acestei acţiuni abuzive prin care oameni simpli, oameni din comune, din sate, din diverse regiuni ale ţării, sunt anchetaţi într-un mod pe care eu nu l-am cunoscut în România. Înţeleg că a fost în anul 1946 după alegerile de atunci şi, eventual, a mai fost în 1987 când muncitorii de la Braşov s-au ridicat împotriva lui Ceauşescu. Aceleaşi metode utilizate atunci se utilizează acum, cu procurori care sunt trimişi, practic, să îi persecute şi să îi intimideze pe oamenii care au votat”, a declarat Victor Ponta, potrivit sursei citate.

“Sper să înţeleagă acest lucru pentru că impresia mea din aceste zile este că, practic, se dă o lovitură de stat. Acum cu adevărat se dă o lovitură de stat, în sensul corect al cuvântului, atunci când oamenii decid la vot ceva şi, folosind instituţii de represiune ale statului, vrei să schimbi decizia oamenilor. Ori acesta este un pericol uriaş pentru România”, a spus primul ministru.

În mod foarte clar nu mai putem vorbi în România de democraţie dacă oamenii care votează sunt a doua zi căutaţi de procurori şi persecutaţi politic pentru faptul că au votat. Ori eu sunt foarte decis să-i apăr pe cei 8,5 milioane de români care au votat, sunt absolut convins să mă lupt de partea lor şi sunt absolut convins că mai devreme sau mai târziu, cum de altfel s-a întâmplat şi în 1989, în bătălia dintre popor şi un conducător care e apărat de câteva instituţii, rezultatul e acelaşi.”

De asemenea, Victor Ponta a precizat că va transmite scrisori şi preşedintelui Comisiei Europene Jose, Manuel Barroso, şi secretarului de stat al SUA, Hillary Clinton, prin care să informeze asupra a ceea ce se întâmplă acum în România şi să le ceară să nu gireze o asemenea acţiune.

Sursa: Cotidianul.ro
Foto:  gov.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *