SCANDALUL REFERENDUMULUI. Dupa ingrijorarile UE, Pro Democratia cere Curtii Constitutionale convocarea de urgenta a plenului

Scandalul Referendumului pentru demiterea Presedintelui, amplificat de erata transmisa de Curtea Constitutionala determina societatea civila sa ia atitudine. Asociatia Pro Democratia a transmis o scrisoare Presedintelui Curtii Constitutionale, prin care solicita  convocarea de urgenta a Plenului Curtii si publicarea Hotararii nr. 3/02.08.2012, asa cum a fost aceasta semnata de catre toti judecatorii CCR care au participat la sedinta din 02.08.2012.

Redam, in continuare, continutul integral al scrisorii, transmisa catre Caleaeuropeana.ro de Asociatia ProDemocratia.

“In urma desfasurarii referendumului national din data de 29 iulie 2012, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) se afla in fata unei decizii extrem de importante pentru statul de drept si democratia din Romania, de aceea va solicitam dumneavoastra si celorlalti judecatori ai Curtii sa transmiteti un semnal de corectitudine si coerenta.

Avand in vedere evenimentele din ultima saptamana, si anume:

·                  rectificarea in Monitorul Oficial al Romaniei a Hotararii CCR nr. 3/02.08.2012 prin care se schimba sensul considerentelor Curtii Constitutionale, considerente de altfel obligatorii la fel ca si dispozitivul, conform jurisprudentei acestei Curti, echivaland in fapt cu o noua pronuntare in aceeasi speta, posibilitate nepermisa de lege, care conduce la invalidarea de catre Curte a propriei hotarari si respectiv la o re-pronuntare;

  •                   comunicatul Parchetului General din 08.08.2012 prin care se confirma realizarea de acte premergatoare vizand „savarsirea infractiunii de fals material in inscrisuri oficiale, in raport cu adresa transmisa de catre Curtea Constitutionala […] Guvernului Romaniei”. Din comunicat nu reiese insa si initierea unei anchete penale cu privire la modificarea nelegala a considerentelor Hotararii CCR nr. 3/02.08.2012;
  •           ingrijorarile transmise de presedintele Comisiei europene pentru democratie prin drept (Comisia de la Venetia), precum si presiunile publice si nepublice la care este supusa Curtea Constitutionala;

Organizatiile neguvernamentale semnatare, prin acesta scrisoare deschisa, va adreseaza urmatoarele solicitari:

Convocarea de urgenta a plenului Curtii Constitutionale pentru lamurirea sensului solicitarilor adresate de Curte Guvernului Romaniei pentru ca, la data de 31 august 2012, Curtea Constitutionala sa aiba la dispozitie toate datele si informatiile de care are nevoie pentru a lua o decizie.

Informarea opiniei publice cu privire la procedura prin care Curtea Constitutionala decide asupra modificarii continutului si sensului unei decizii (hotarari judecatoresti) deja publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, nefiind vorba de o eroare materiala  intrucat eroarea materiala consta intr-o greseala care nu afecteaza cu nimic substanta respectivei hotarari.

  •              Publicarea, in temeiul principiului transparentei si integritatii, in copie, a Hotararii nr. 3/02.08.2012, asa cum a fost aceasta semnata de catre toti judecatorii CCR care au participat la sedinta din 02.08.2012.

Suntem deplin convinsi ca lamurirea acestor aspecte va conduce la consolidarea increderii publice in Curtea Constitutionala, garantul suprematiei Constitutiei”.

 

 

 

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.