Ţările care contestă o taxă UE pe emisiile avioanelor ameninţă cu declanşarea un război comercial

Un grup de state care se opun unei taxe UE pe emisiile de dioxid de carbon aplicată companiilor aeriene ameninţă că vor declanşa un război comercial prin impunerea unor noi taxe operatorilor din Uniunea Europeană, relatează Financial Times, potrivit Mediafax.ro.

Reprezentanţi din 26 de state care contestă această taxă urmează să se întâlnească săptămâna viitoare pentru a discuta măsurile de reacţie, iar cei ai Statelor Unite, Indiei şi Chinei sunt aşteptaţi să joace un rol activ.

Potrivit unui document pregătit pentru reuniune, grupul va analiza 11 măsuri de reacţie împotriva deciziei UE de a include toţi marii operatori aerieni în sistemul de tranzacţionare a certificatelor pentru emisii de dioxid de carbon.

Măsurile propuse includ redeschiderea tratatelor comerciale din alte sectoare decât cel aviatic, pentru a pune presiune pe industriile UE şi impunerea unor noi taxe companiilor aeriene europene care efectuează zboruri în afara Uniunii.

China a cerut deja operatorilor proprii să ignore legea UE care a intrat în vigoare la 1 ianuarie, iar congresmenii americani vor să aprobe o măsură similară.

Comisarul european pentru probleme climatice, Connie Hedegaard, a declarat că, în loc să încerce să deturneze singura iniţiativă de reducere a emisiilor de carbon ale avioanelor, ţările care vor participa la întâlnirea de la Moscova ar trebui să facă sugestii concrete pentru o soluţie globală mai bună.

Până la intrarea în vigoare a unui astfel de acord global, Hedegaard a spus că legislaţia UE va fi aplicată în continuare tuturor avioanelor care zboară dinspre şi către Uniune.

Sursa articol: Mediafax.ro
Sursa foto: picturesdepot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *