Temperatura din zona euro

Saptamana a inceput in forta pentru zona euro, motiv pentru care ministrii finantelor din statele G7 au organizat o teleconferinta de urgenta, pe 5 iunie, pe tema crizei euro.

Situatia bancilor spaniole (Spania cere ajutor Uniunii Europene), tensiunile interne din Grecia (presiunea electorala pentru alegerile din 17 iunie) si mai ales impactul evolutiilor din statele europene asupra zonei euro, au generat o mobilizare surprinzatoare a liderilor politici europeni. Cam tarziu, este adevarat, dar acest focus era mai mult decat necesar.

O pozitie care nu ajunge foarte des in lumina reflectoarelor a fost enuntata  de Ministrul japonez de Finante, Jun Azumi, care a declarat ca “am ajuns la un punct in care trebuie sa intelegem in acelasi mod problemele cu care ne confruntam”. Poate o abordare simplista, dar care ascunde foarte mult adevar.

Miza si esenta teleconferintei a fost enuntata de Ministrul de Finante din Canada, Jim Flaherty, ce a anuntat cu o zi inainte ca “adevarata preocupare in acest moment o reprezinta Europa, slabiciunea anumitor banci, faptul ca sunt subcapitalizate, faptul ca alte tari europene din zona euro nu actioneaza suficient pentru a raspunde problemelor subcapitalizarii bancilor si a ridica un zid de protectie adecvat”.

Noul cadru pentru solutionarea crizei din sectorul bancar

Un ecou al urgentei de a propune solutii s-a propagat pana in data de 6 iunie. Comisarul European pentru piata interna si servicii, Michel Barnier, a sustinut o conferinta de presa prin care lanseaza propunerea Comisiei Europene – un “Nou cadru pentru solutionarea crizei din sectorul bancar”.

De unde vine ideea?

Merkel si uniunea bancara – “Lumea vrea sa stie cum concepem uniunea politica ce va insoti uniunea monetara si trebuie sa aducem curând un raspuns acestei intrebari. Pactul fiscal este un prim pas, dar nu unul suficient de mare.Vom discuta despre in ce masura trebuie sa punem sub o supraveghere specifica europeana bancile cu importanta sistemica”.

Iata o noua idee pe model german, cea a infiintarii unei autoritati europene bancare care sa supravegheze cele mai mari banci din regiune. Chiar daca are o sustinere din partea guvernelor de la Paris si de la Madrid, precum si de la  Banca Central Europeana, sectorul bancar se opune initiativei, „argumentand ca nu este o solutie pentru iesirea din criza”.

Care sunt elementele cheie ale propunerii?

Propunerea stabileste un set  de masuri care au scopul de a asigura ca:

• Autoritatile nationale sunt dotate cu instrumentele necesare pentru a interveni intr-o institutie cu probleme, suficient de devreme pentru a rezolva problemele in curs de dezvoltare;

• Firmele si autoritatile au pregatirea adecvata pentru situatii de criza;

• Autoritatile nationale au instrumente armonizate de solutionare si competente pentru a lua masuri rapide si eficiente atunci când falimentul bancii nu poate fi evitat;

• Autoritatile coopereaza in mod eficient atunci când este vorba de falimentul unei banci transfrontaliere.

Cadrul ia in considerare natura globala a mai multor banci. Acesta prevede o coordonare strânsa intre autoritatile nationale de sub conducerea autoritatii de grup, in scopul de a se asigura ca instrumentele de solutionare se aplica unui grup transfrontalier intr-o maniera coerenta, in diferite jurisdictii.

Elemente cheie

• Cadrul se va baza in primul rând pe prevenire si pregatire.

• Un alt element-cheie va fi interventia timpurie.

• Cadrul va furniza instrumente credibile de solutionare atunci când o banca este pe cale sa intre in faliment.

• Cadrul stabileste, de asemenea, mecanismele de cooperare intre autoritatile nationale, astfel incât in cazul in care un grup bancar transfrontalier esueaza, autoritatile nationale sa-si coordoneze masurile de solutionare pentru a proteja stabilitatea financiara in toate statele membre afectate si pentru a obtine cel mai eficient rezultat pentru grup ca intreg.

Rolul Autoritatii Bancare Europene – ABE, conform propunerii Comisiei:

ABE  fost gandita pentru a interveni in ​​timpul prevenirii cât si in etapele de interventie timpurie (in special in planificarea rezolutiei), precum si facilitarea luarii deciziilor comune in cazuri dificile cu privire la firmele transfrontaliere in curs de solutionare.

Este de remarcat cresterea sustinuta si continua a rolului statelor nationale in prevenirea si controlul organismelor private (financiare) cu rol strategic si care influenteaza in mod direct si indirect economiile nationale. Este o noua perspectiva bazata pe alte principii.

***

Cursa pentru zona euro se intareste si cu o strategie a Chinei pentru eventualitatea iesirii Greciei din zona euro. Din informatiile lansate public planurile Chinei vizeaza atenuarea impactului asupra cursului valutar, fluxurilor de capital si schimburilor comerciale.

Aceasta abordare precauta a Chinei nu ajuta zona euro, aruncand o umbra de pesimism asupra economiilor europene. Astfel, desi firesc, planul de urgenta al Chinei contribuie la scaderea increderii in economiile europene afectate, nu numai raportandu-ne la Grecia dar si la celelalte state precum Portugalia, Spania, Italia, cu efect direct asupra scaderii burselor si al cresterii costurilor de finantare externe.

Bani pentru recapitalizarea Bancilor spaniole

Inainte de teleconferinta G7, ministrul Bugetului din Spania, Christbal Montoro cerea ajutorul Europei pentru recapitalizarea bancilor spaniole, mentionand ca nu este necesara o suma excesiva: “ De aceea este atat de important ca institutiile europene sa se deschida si sa ne ajute sa obtinem, sa faciliteze distribuirea acestor bani, pentru ca nu vorbim de sume astronomice”.

Sumele vehiculate se incadreaza intre 40 si 90 miliarde de euro.

Germania propune pentru Spania modelul Italiei, Portugaliei sau al Irlandei, acela al recurgerii la sprijin extern, nefiind de acord cu finantarea directa din Mecanismul European de Stabilitate, acel Fond de Urgenta, aceasta fiind disponibil doar prin intermediul guvernelor.

Angela Merkel a declarat ca „Spania nu-și poate rezolva singura problemele. Are nevoie de fonduri de sprijin.”

Spania  cere ajutorul Uniunii Europene si transmite prin premierul spanial Mariano Rajoy, ca Fondul de Urgenta al zonei euro, ar trebui sa intre in functiune pentru a recapitaliza direct bancile. Practic, Spania vrea sa ocoleasca solutia propusa de Germania, care sustine necesitatea unui acord de tip “bailout” pentru bancile spaniole.

Desi cu siguranta capitalizarea bancilor spaniole se va efectua printr-o modalitate sau alta, doua aspecte merita punctate:

  1. 1.    Proportional cu timpul necesar pentru ajungerea la un acord privind modalitatea de capitalizare, suma necesara va creste.
  2. 2.    Pana nu se va efectua schimbarea cadrului legislativ privind piata economiei interne, Spania are, conform unei analize obiective, putine sanse de a incepe relansarea economica. Capitalizarea bancilor reprezinta intr-adevar o urgenta, dar nu un panaceu.

Se da sau nu unda verde la Fondul de Urgenta permanent al Zonei Euro?

Parerile sunt impartite, intre Germania si restul statelor europene. Intrarea in vigoare a noului Fond de Urgenta este determinata de evolutiile politice din Germania, care asteapta ratificarea Bundestag-ului in cursul acestei saptamani.

Oficialii statelor din zona euro sustin ziua de 9 iulie ca oportuna pentru operationalizarea Fondului de Urgenta.

Ratificarea Mecanismului European de Stabilitate de catre statele europene din zona euro este determinant pentru functionarea „Noului cadru pentru solutionarea crizei din sectorul bancar”, fiind necesara pentru crearea si aprobarea cadrului legal privind contributiile financiare ale statelor semnatare.

„Noul cadru pentru solutionarea crizei din sectorul bancar” nu poate functiona fara Fondul European de Urgenta (acesta fiind unul dintre principalele sale instrumente de interventie).

Mecanismul European de Stabilitate face parte din planul de protectie de 1000 miliarde de dolari, cu scopul de a reduce sansele contagiunii crizei datoriilor in zona euro. 27% din capitalul Fondului de Urgenta ar urma sa fie asigurat de Germania.

Comunicatul de presa privind Noul cadrul pentru solutionarea crizei din zona euro il puteti consulta AICI.

 

Autor: Adrian Marius Dobre, Secretar General Fundatia Europeana Titulescu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *