The Economist: Economia Spaniei, din rău în mai rău

Problemele țării par să nu se mai sfârșească, iar domnul Rajoy este ultimul vinovat de actuala situație, scrie The Economist, potrivit Capital.ro.

Spania încearcă să iasă la suprafață dintr-o mare de probleme. În primul trimestru al lui 2012, PIB-ul a continuat să meargă în jos, țara readâncindu-se în recesiune pentru a doua oară în doi ani. Încă 366.000 de oameni și-au pierdut locurile de muncă, efectivul șomerilor ajungând la 5,6 milioane de persoane, record istoric absolut.

Trăgând linie, sunt relevante cuvintele ministrului de externe José Manuel García-Margallo, care avertizează că Uniunea Europeană începe să semene cu Titanicul, pasagerii săi scufundându-se unul după altul.

În speranța de a-și atinge țintele de deficit, guvernul a crescut deja impozitele pe venit și pe afaceri și a redus cheltuielile publice până când acestea au ajuns să submineze consumul populației.

Mariano Rajoy, premierul de centru-dreapta ajuns la putere la finalul lui decembrie, este ultimul care poate fi acuzat de actuala situație. În timpul fiecărei întâlniri de cabinet, organizate săptămânal, el propune câte o nouă reformă. Însă se pare că nici măcar această hiperactivitate nu mai poate salva lucrurile. Principalii factori disturbatori sunt băncile, companiile imobiliare și guvernele regionale. Anii de creditare bezmetică vor avea urmări asupra economiei spaniole o bună perioadă de acum încolo. Așa s-a ajuns chiar la ideea lansării unei „bănci rele“, care să preia activele imobiliare toxice din bilanțurile celorlalte instituții financiare.

Potrivit analiștilor, în acest moment există două scenarii posibile. Specialiștii FMI, de pildă, consideră că Spania nu va reuși să se încadreze în țintele de deficit nici anul acesta, nici în 2013, pentru anul viitor fiind totuși așteptată o creștere modestă, dublată de crearea timidă de locuri de muncă. În aceste condiții, datoria publică ar putea escalada până la nivelul de 90% din PIB – totuși, să ne amintim că, în momentul intrării în criză, Spania avea un nivel de creditare decent, așa că noile previziuni ar fi chiar mai optimiste decât ale unor state mult mai solide, cum este cazul Franței, de exemplu. Alți analiști, printre care cei de la FUNCAS, un think-tank economic, cred că domnul Rajoy va alege varianta Germaniei, de îndeplinire a obiectivelor prin aplicarea unei discipline fiscale dure. Această opțiune s-ar traduce prin scăderea datoriei publice, însă prețul plătit ar fi imens: prelungirea recesiunii în următorii doi ani și creșterea șomajului până la pragul de 26%, în 2013.

Articolul integral AICI.

Foto: top-people.starmedia.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *