The Economist: Opoziţia României faţă de acordarea statutului de candidat la UE Serbiei, o “reprezentaţie peniblă”

Opoziţia României faţă de acordarea statutului de candidat la UE Serbiei a fost considerată o “reprezentaţie peniblă”, demnă de naţionalismul secolului XIX, de o sursă diplomatică europeană, relatează The Economist, în ediţia electronică, potrivit Mediafax.

Obţinerea statutului de candidat la UE de către Serbia a fost un proceslung. Belgradul s-a confruntat cu o avalanşă de schimbări tehnice şi legislative, obişnuite pentru toate ţările care aderă la UE. Dar cea mai mare problemă a fost cea politică.

În această săptămână a apărut însă un obstacol neaşteptat, afirmă The Economist. O întâlnire a miniştrilor de Externe din cadrul UE la Bruxelles trebuia să susţină demersul Serbiei şi să lase decizia finală şefilor de stat şi de guvern care se întâlneau câteva zile mai târziu. Dar România, în mod neaşteptat, a adus în discuţie statutul minorităţii vlahe din Serbia. Unii vlahi sunt bucuroşi să fie consideraţi români, alţii nu, comentează The Economist.

A fost “o reprezentaţie penibilă”, a declarat o sursă diplomatică. “Ar trebui să fii un naţionalist din secolul al XIX-lea ca să crezi astfel de mizerii”, a adăugat sursa citată.

Sursa articol: Mediafax.ro
Sursa foto:  http://bibliotecarul.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *